Kuća na grčkom moru nego u predgrađu Beo

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

Kuća na samoj obali mora na Halkidikiju ili Tasosu, sa sve dvorištem i kompletnim nameštajem, košta manje nego kuća slične kvadrature u širem centru Surčina.

NEKRETNINE - Zvuči suludo, ali je istinito - nekad je kuća na moru bila luksuz, a danas vam je jeftinija nego kuća u prigradskom naselju Beograda. Tako agencije za nekretnine nude sređene kuće na manje od 100 metara od mora za pare koje će vam u Srbiji jedva biti dovoljna da nađete valjan stan u Beogradu.

Razlog za ovako veliki pad cena nekretnina u Grčkoj leži u ekonomskoj krizi u koju je te zemlja zapala, pa su tako cene nekretnina pale od 30 do 40 odsto. Tako danas kuća od 75 metara kvadratnih u popularnom letovalištu Pefkohoriju može da se nađe za 65.000 evra, i to sa sve kompletnim nameštajem i na svega 70 metara od plaže. Kuća se nalazi blizu centra grada i ima klimu, kamin i sigurnosna vrata. Slično je stanje u mestima Nikiti, Nea Fokea, pa čak na Tasosu, gde cene, ipak, jesu malo više.

Naime, na ostrvima su cene najmanje

pale, ali je kvadrat i dalje jeftiniji nego u Beogradu - prelepa kuća od 130 kvadrata može da se nađe za 140.000 evra ili malo više od 1.000 evra po kvadratu.

U Srbiji ćete, s druge strane, za 65.000 evra moći da kupite kuću slične kvadrature (80 kvadrata) u širem centru Surčina i to maltene u sivoj fazi. Dobra stvar je što je u cenu uključen i plac od devet ari. Slično je stanje u ostalim prigradskim naseljima, dok u Beogradu za te pare može da se nađe pristojan stan, ali ne u centru grada.

Ako ste pomislili da zvuči previše dobro da bi bilo istinito, trebalo bi da znate da ponekad i jeste. Naime, dešava da se da su kuće koje su

Cene nekretnina u Grčkoj pale su do 40 odsto zbog ekonomske

krize

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.