Prepoznajte pušača "trave"

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

MARIHUANA - To je droga koja može da se uzgaja na teritoriji Srbije u prirodnim uslovima. Pored toga, uzgaja se u veštačkim uslovima u laboratorijama. Proces proizvodnje je jednostavan, pa je zato dostupna i onima koji nemaju sredstava da sebi priušte neke skuplje droge - kaže Pekić za Tanjug.

Pored uzgajanja marihuane na domaćoj teritoriji, ona u Srbiju dolazi sa područja Albanije, preko Kosova i Metorije, iz Crne Gore, i jedan manji deo iz Makedonije. Prema Pekićevim rečima, teško je odrediti koliki je tačan broj konzumenata marihuane u Srbiji jer su “jedni zavisnici, a drugi je samo probaju iz znatiželje”. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, marihuanu je među odraslom populacijom između 18 i 64 godine nekada u toku života konzumiralo 7,7 odsto, dok ju je u prethodnih 12 meseci konzumiralo 1,6 odsto odrasle populacije.

Prema objašnjenju koje se može naći na sajtu Kancelarije za borbu protiv droga, marihuanu čine listovi i cvetovi kanabisa (indijske konoplje), dok je njen modifikovani oblik sa znatno jačim dejstvom droga poznata kao skank.

Ulična prodajna cena marihuane u Srbiji varira i zavisi od mnogo faktora, a prosečno se kreće oko 500 dinara za pola grama, jedan gram je 1.000, pet grama košta oko 3.000, a 10 grama oko 6.000 dinara, navodi se na sajtu Kancelarije. Marihuana se najčešće puši u ručno pravljenim cigaretama poznatim kao džoint, u raznim lulama i nargilama, a priprema se i kao čaj, dok maštovitiji konzumenti s njom spremaju pite ili kolačiće.

Kancelarija za borbu protiv droga naglašava da su znaci raspoznavanja konzumenta kanabisa mahom euforično raspoloženje, dezorijentisanost, napetost, pospanost, zaboravljanje, napadi paranoje, straha ili smeha, zatim zakrvavljene oči, povećan apetit, ubrzan rad srca, široke zenice, crvenilo beonjača, suvoća usta, pojačana žeđ.

Veoma je važno istaći da konzumiranje kanabisa stvara psihičku, ali ne i fizičku zavisnost, a prestanak konzumiranja ne izaziva apstinencijalne krize.

Veliki broj ljudi na planeti zloupotrebljava neke od proizvoda indijske konoplje to jest kanabisa, kao što su marihuana, hašiš ili hašišovo ulje, a direktor Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Srbije Milan Pekić kaže da je marihuana najzastupljenija droga i u Srbiji.

O POSLEDICAMA PUŠENJA MARIHUANE NA WWW.24SATA.RS

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.