Prvi onlajn art festival u Srbiji

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - N. Košak

Beograđanka Sandra Božić (34) osnovala je prvi “Online Performance Art Festival” u Srbiji i svetu. Umetnici iz različitih krajeva sveta predstaviće svoje radove uživo na netu do 28. jula.

PERFORMANS - “Online Performance” je performans koji predstavlja novu formu i umetnički izraz. Performansom se bavim više od šest godina, realizovala sam više od 20 autorskih radova, nastupala na festivalima širom sveta. Prvo sam napravila “Online performance” koji je predstavljao rad u kojem se ja uključujem preko interneta, a onda sam odlučila da napravim i sam festival - kaže za “24 sata” Sandra.

“Online Performance”, kao autorsko delo, bilo je predstavljeno kao prvo delo novog pravca u umetnosti koji je autorka osmislila, a samim tim i prvi put prikazano u Srbiji, ali i svetu.

- Glavna odlika ovog pravca jeste davanje potpuno nove perspetkive kao glavne odlike kroz mogućnost da bilo ko, bilo gde, uživo u istom trenutku prati umetnički performans i delo putem interneta objašnjava ona.

Realizacija ovog festivala je trajala oko sedam meseci, a tehničku izradu, koja je bila izrazito zahtevna, radio je Dragan Strunjaš, takođe arhitekta iz Beograda. Na “Online festivalu” će 20 umetnika iz različitih krajeva sveta predstaviti svoje radove, a jedan od njih biće i “Online performance”. Kako Sandra kaže, nije joj bilo teško da odabere izvođače, naprotiv, to je bio i najlepši deo posla.

- Na ovom festivalu dominira osnovni performans, ples i video prikaz. Glavna razlika između ovog festivala i takoreći običnih je u tome što sve ide uživo, tačnije odmah, brzo, iste sekunde, bez prilike da se nešto na radu izmeni, poboljša - ističe Sandra.

Prema njenim rečima, svi izvođači su uzbuđeni, entuzijastični i smatraju da je ovo projekat budućnosti.

Festival uživo pratite na adresi www. onlineperformanceart.com.

Festival je omogućio autorima da njihova dela budu viđena u isto vreme u

celom svetu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.