Hrvati b

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

Uzgoj aronije, voćke koja je po svim standardima svrstana u supernamirnice, u Hrvatskoj donosi zaradu od čak 13.000 evra po hektaru, dok u Srbiji stvari stoje znatno drugačije. Iako imamo povoljno tlo za uzgoj ovih bobica, time se retko ko profesionalno bavi jer nema otkupa, a zarada nije ni izbliza toliko dobra.

BOBICE - Slavonsko sunce godi aroniji. Grmovi su se savili od težine. Sve je spremno za početak berbe. Na najvećoj slavonskoj plantaži aronije u Slatiniku Drenjskom ne kriju zadovoljstvo.

- Proizvodnja je isplativa. Ako vam je hektar pšenice od 4.000 do 8.000 kuna, a hektar aronije je negde 100.000 kuna - kaže Darko Balaš, šef prodaje.

Drugim rečima, 13.000 evra donosi jedan hektar aronije. U poređenju sa šljivom, na primer, koja donosi oko 50 dinara po kilogramu, aronija je daleko isplativija u Hrvatskoj i donosi 60 kuna odnosno oko 990 dinara po kilogramu, piše hrvatski "Dnevnik". U Srbiji, ipak, stvari stoje malo drugačije.

Iako aronija jeste pre nekoliko godina napravila veliki bum kod nas, kada se veliki broj proizvođača okrenuo ovom “voću budućnosti”, u većini slučajeva je sve ostalo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.