Koj promenadi

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - N. Košak

ZAMISLI ŽELJU

stilizovanim talasima u vedrom koloritu. Logičan nastavak ovog murala se nalazi na stubu preko puta, gde je oslikana “Igra na vetru” i time ova dva murala čine vizuelnu tematsku celinu koja okružuje šetalište objašnjava Marija (29).

Zajedno su završili srednju školu za dizajn, a zatim i primenjene umetnosti, zidno slikastvo, ali se pored toga bave i ostalim vidovima vizuelne umetnosti. Iako su već radili na znatno većim projektima, ova dva zida su im i te kako bili veliki poduhvat. Kako za “24 sata” kaže ovaj tandem, sam centar grada, veliki zidovi, prometna i dobro osvetljena lokacija, vidljivost... to su elementi koje bi svaki umetnik poželeo za svoj mural, pa su tako veoma ponosni na ono što su oslikali na Savskoj promenadi.

Pored ova dva stuba, Marija je svoje kreativno umeće pokazala i na svim kutijama za struju i trafoima koji se nalaze pored šetališta. - Kutije za struju duž šetališta smeštene su uglavnom na zelenim površinama. I tu su, kao i obični sivi ormari, odskakale od ambijenta. Želeli smo da pronađemo motiv koji će ih uklopiti u prostor i pored funkcionalne dati im i estetsku - zaključuje Beograđanka.

MARIJA I STEVAN

STEPA - Problemima stanara naselja Stepa Stepanović nema kraja. Pored toga što se godinama bore da dobiju ono što im je obećano i prikazano u planu prilikom kupovine stanova, sada imaju novi problem - zmije.

Zmije duže od jednog metra okupirale su jednu od zelenih površina koju niko ne održava i na kojoj je planiran da bude izgrađen vrtić. Stanari su u strahu za svoju decu i mole nadležne za pomoć.

- Ogromna parcela u centralnom delu naselja, zelena površina koja je predviđena za komercijalne sadržaje i drugi vrtić, a čija izgradnja još nije počela, dosad nikada nije održavana. Ove godine trava je ogromna, a korov je zavladao velikim delom naselja. Veliki problem su razne životinje koje se u tako visokoj travi razmnožavaju, od kojih su najopasnije zmije. One se u poslednje vreme pojavljuju u velikom broju - kažu stanari Stepe.

Kako kažu, jako su zabrinuti jer zbog zmija više ne mogu i ne smeju sami da održavaju prostor naselja kao proteklih godina. A strahuju za bezbednost dece koje u naselju ima u jako velikom broju.

- Održavanje prostora naselja je obaveza investitora, ali on se time ne bavi - kažu oni.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.