Jeftini telefon ne mora da bude ćorak

24 Sata (Serbia) - - DIGITAL - U. Jelić

Android telefoni nikada nisu bili jeftiniji. U ponudi se nalazi veliki broj kvalitetnih uređaja po niskim cenama, ali isto tako i puno ćoraka koji nisu vredni vašeg novca – bez obzira na to koliko je cena niska.

SAVET - Zato vam dajemo ključne stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine novog Android uređaja.

MINIMUM 2GB RADNE I 16GB INTERNET MEMORIJE

Iako nije nemoguće sebi priuštiti solidno Android iskustvo sa manje radne memorije, ovo je ipak minimum koji bi trebalo da pružite sebi. Ako se odlučite za telefon sa 8 GB interne memorije, znajte da ćete na raspolaganju imati maksimum 3 GB prostora za vaše fotografije, video, aplikacije i muziku. Jedno od rešenja može biti SD kartica, ali važno je da znate da je ona znatno sporija od interne memorije. Zato je važno da vaš novi telefon ima 2 GB radne i 16 GB interne memorije kako bi sve radilo kako treba i bez štucanja.

TRAŽITE NAJMANJE 720P DISPLEJ

Bez obzira na veličinu ekrana koji tražite, 720p HD displej (1.280 x 720 piksela) bi trebalo da bude minimum. Ako se odlučite za manju rezoluciju, imaćete problema sa gledanjem određenih sajtova i aplikacija, dok će fotografije i video snimci biti znatno lošijeg kvaliteta. Ova rezolucija je nekada bila rezervisana za premijum telefone, ali danas predstavlja standard koji se može naći i kod znatno jeftinijih Android uređaja. Čak i kada vaš telefon ima 16 GB radne memorije, u nekom trenutku vam i to neće biti dovoljno, sem ako uredno ne bekapujete i brišete sve što vam ne treba na telefonu. Baš zbog toga veliki broj jeftinijih Android telefona ima slot za micro SD karticu. Važno je da proverite samo koje kartice su podržane, jer baš jeftini telefoni mogu da podrže maksimalni kapacitet kartice od 32 GB.

ANDROID 6.0 MARSHMALLOW OPERATIVNI SISTEM – ILI BOLJI

Ne kupujte telefon koji poseduje Lollipop, a potpuno zaboravite na KitKat i Jelly Bean verzije Android operativnog sistema. Najnoviji Guglov operativni sistem nudi bolje performanse i duže trajanje baterije u poređenju sa ranijim verzijama, kao i bolju zaštitu od virusa. Procesor je u osnovi mozak telefona i zato je važno da obratite pažnju na dve stvari – broj jezgara i brzinu. Ako telefon ima manje od četiri jezgra, imaće većih problema da se odupre testu vremena. Brzina procesora otkriva koliko brzo svako jezgro može da procesuira informacije i u ovom slučaju više je bolje. Ako vidite da je brzina procesora izražena u megahercima (MHz), u pitanju je stariji telefon koji definitivno neće moći da izađe na kraj sa vašim potrebama i zato je potrebno da ona bude izražena u gigahercima (GHz).

MOGUĆNOST UBACIVANJA MICRO SD KARTICE MINIMUM PROCESOR SA ČETIRI JEZGRA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.