Ruše, pa grade Gradić Pejton

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - D. Tulimirović

Višegodišnja borba Vračaraca i Grada Beograda konačno je okončana mirnim rešenjem - Gradić Pejton biće srušen do temelja, a onda ponovo izgrađen.

OBNOVA - Uprava grada će pokrenuti i realizovati legalizaciju Gradića Pejton i zavesti ga u katastar. On će nakon toga biti srušen da bi se na istom mestu izgradio novi, po originalnim planovima arhitekte Ranka Radovića - rekao je za „Blic“Tomislav Stojanović, nezvanični gradonačelnik Pejtona.

On je dodao da se Inicijativa za odbranu Pejtona sastala sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem i glavnim gradskim urbanistom Milutinom Folićem nekoliko puta proteklog meseca.

- Obećali su da će se pobrinuti za pravnu proceduru, ali ne znaju koliko bi ona mogla da traje. Kada sruše objekte, vlasnik svakog lokala će sa njima potpisati poseban ugovor - lokal će se srušiti, a na njegovom mestu biće podignut novi - objašnjava Stojanović, u čijem Gradiću trenutno ima 37 zakupaca u 42 lokala.

Grad će takođe preuzeti sve finansijske obaveze legalizacije, kupovine montažnih elemenata, izgradnje...

- Grad će finansirati sve, ali kako Pejton nije predviđen budžetom za ovu godinu, moraće da sačeka na sledeću prenosi Tomislav.

Sve u svemu, Čuburci tvrde da su zadovoljni postignutim dogovorom jer im je najbitnije da postoje u katastru.

- Pejton je poslednjih godina pretrpeo mnoge promene koje nisu predviđene Radovićevim planom iz 1970. Zatvoreni su prolazi, od mesta za sedenje ljudi su napravili pisoare, a oni koji su proširili objekte van plana izgubiće taj prostor kad se podigne novi Gradić - objašnjava on, i dodaje da će se gubitak kvadrata možda izbeći time što je svaki lokal izvorno predviđen

kao dupleks, ali to će biti tema kasnijih priča.

Ukoliko se obećanja čelnika grada obistine, čuvenom zanatsko-kulturnom centru vratiće se stari sjaj, ali i njegova posebnost. Vračarci će uspešnu borbu za spas svog gradića proslaviti u nedelju, kada će za sve prisutne u Pejtonu biti održana predstava „Doček“Hleb teatra, sa početkom u 20 časova.

Grad će finansirati sve, ali projekat nije predviđen budžetom za ovu godinu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.