Sava centar dobija kulu sa hotelom i šoping centrom

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - N. Latković

Aerodrom „Nikola Tesla“spreman je da preuzme manjinski udeo Sava centra i u njega uloži 30 miliona evra u naredne tri godine. Oni bi izgradili i dodatnih 50.000 kvadrata i postojećem kongresnom prostoru dodali kulu sa hotelom i šoping molom.

AERODROM - Beogradski aerodrom je već pripremio i idejno rešenje s kojim će učestvovati na tenderu za prodaju dela Sava centra koji bi trebalo da bude raspisan u naredna tri meseca. „Blic“je imao uvid u detalje projekta, čija bi realizacija, u slučaju pobede na tenderu, počela već ove godine.

Prva faza izgradnje počela bi do kraja 2016, a plan je da se postojeći objekat modernizuje i dovede u ispravno stanje do 2018. U ovom periodu Aerodrom bi uložio oko 30 miliona evra i to iz sopstvenih prihoda.

Postavljanje temelja za kulu, koja bi trebalo da ima između 25 i 30 spratova, krenulo bi 2019. Šoping mol bi se nalazio u prizemlju, na prvom i drugom spratu, poslovni prostor na nižim spratovima, a hotel na najvišim.

Poslednja tri bila bi otvorena za posetioce sa društvenim sadržajima, a vrh kule izgledom bi podsećao na toranj kontrole leta. Na svakih nekoliko spratova bio bi otvoren prostor ispunjen zelenilom. Okončanje izgradnje očekuje se do 2038, a ceo kompleks imao bi između 110.000 i 130.000 kvadrata. Trenutno Sava centar raspolaže sa 69.300 kvadrata.

- Aerodrom „Nikola Tesla“nema svoje sedište na aerodromu, a Sava centar je za nas i poslovni izazov i prilika da administracija i top menadžment pređu u jeftiniji prostor - rekao je Saša Vlaisavljević, direktor Aerodroma.

Sava centar bi promenio ime u Kongresni centar „Aerodrom Nikola Tesla“. Prva faza bi bila finansirana iz sredstava Aerodroma, a iz fondova EU bila bi obezbeđena sredstva za realizaciju projekta energetske efikasnosti.

Aerodrom „Nikola Tesla“je učestvovao na neobavezujućem tenderu za prodaju Sava centra, a interesovanje je pokazala i kompanija Miroslava Miškovića „Delta holding“, kao i slovenački GGE ESKO.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.