Beograđani razvijaju auto na solarni pogon

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - N. Košak

Znamo da postoje solarni, a znamo i za električne automobile, ali tim naših stručnjaka iz “Aqos Tehnologies” sada radi na solarno-električnom automobilu.

BUDUĆNOST - Ideja da osmislimo solarno-električne automobile je došla iz čiste ljubavi prema klasičnim automobilima, tačnije, ideje da ih oslobodimo krivice za uništavanje ozonskog sistema naše planete - kaže za “24 sata” Saša Milovanović, jedan od osnivača “Aqos Tehnologies” i stručnjaka koji radi na ovom projektu.

Oni su razvili solarnu foliju čije karakteristike ostavljaju prostora za dizajniranje solarno-konvencionalnog vozila čija estetika neće biti kompromitovana solarnom ćelijom.

- Štaviše, teksturu i izgled ćelija ćemo iskoristiti kao likovni motiv koji treba da da novi vizuelno prepoznatljiv karakter vozilu i otvori novo tržišno poglavlje u auto-biznisu. Da bismo to ostvarili, kreirana je posebna solarna ćelija koja predstavlja potpuno novi nivo koji solarnom automobilu daje mogućnost realne upotrebe i tržišne eksploatacije - objašnjava Milovanović.

Njihov projekat je podržan znanjem Tehnološko-metalurskog i Mašinskog fakulteta, kao i brojnim relevantnim inostranim kućama iz oblasti auto-industrije.

- Razlika između običnih i ovih automobila ogleda se u tome što je auto 24 časa dnevno energetski aktivan jer su fotoni čak i u mraku aktivni, doduše na minimalnom nivou, ali nezanemarljivom. To sve može da postane mana ako ne zaživi na potrebnom nivou, što je u nekom procentu mogućnost s obzirom na stanje ljudske svesti s početka ovog veka - objašnjava Beograđanin.

Svetski naučnici već godinama rade na temu solarnih veoma neefikasnih i neprihvatljivih estetika i električnih skupih i neefikasnih, kao i solarno-elektičnih, gde pod solarno podrazumevaju način punjena električne stanice. Način izrade automobila na kome naš tim stručnjaka vredno radi je ipak prvi u Srbiji, ali i svetu.

Ovi automobili će biti prevashodno u svakodnevnoj upotrebi, a kako Milovanović kaže, za “24 sata” o tome se i ogleda plemenitost ideje.

- U zavisnosti od hiljade parametara razvoja od kojih su neki spekulativno berzanski, automobili bi trebalo da izađu između 2020. i 2023. godine. Što se tiče same cene, dostupnost ukrštena sa dobrim ukusom ključ je opstanka ovog projekta - ističe osnivač ovog tima.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat bi trebalo da bude civilizacijski dobitak za Srbiju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.