Kvadrat 500 €? Srbiju ponovo trese groznica jeftinih stanova

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - S. Lakić

NAJAVA - Poslednji put je stanove za samo 380 evra po kvadratu najavljivao je premijer Aleksandar Vučić. Prvi je trebalo da budu završeni već krajem 2015, ali danas na vidiku ne samo da nema jeftinih Vladinih kvadrata, već ni priče o njima.

Sagovornici “Blica” objašnjavaju da jeftin kvadrat zahteva ili besplatno zemljište i smanjenje komunalnih taksa ili se u pitanje dovodi kvalitet gradnje.

Vlasnik građevinske kompanije “Napred” Dobrosav Bojović kaže da je za manje od 500 evra moguće napraviti kvadrat, ali da niska cena za sobom vuče nekoliko pitanja.

- Pitanje kvaliteta je na prvom mestu, zatim pitanje energetske efikasnosti, zone, lokacije, komunalne pripremljenosti zemljišta... Sve je moguće napraviti, jer svaka roba ima svog kupca, ali pod određenim uslovima. U Africi, recimo, imate stanove gde kvadrat košta od 200 do 300 dolara. Isto tako imate košulju koja košta 10 evra, ali i košulju od 500 evra, samo je pitanje kako i od čega se ona pravi - ocenio je Bojović.

Naš sagovornik otkriva da je cena kvadrata koju gradi njegova firma od 450 do 500 evra. Tu, naravno, nije uračunata zarada koju određuju investitori, a kreće se od 100 do 1.000 evra po kvadratu.

Potpredsednik Građevinske komore Goran Rodić objašnjava da jeftini stanovi mogu da budu samo u tipskim objektima velike kvadrature, gde se građevinski elementi liju i donose na gradilište.

- Opremljenost je po JUS-u i ništa više od toga. Lokacija na kojoj se stan nalazi zahteva vrlo mala ulaganja u infrastrukturu, a zemljište na kojoj se zgrada gradi je besplatno. Cena takvog stana je oko 400 evra - precizan je Rodić.

Kako je najavljeno, “BK grupa” planira izgradnju socijalnih stanova u Srbiji čija će cena biti manja od 500 evra za kvadratni metar. Gradilo bi se ukupno oko tri miliona kvadrata, a gradnja bi mogla da počne krajem 2017. ili početkom 2018. Kako je najavljeno, sa gradom Beogradom, gde bi bilo izgrađeno oko dva miliona kvadrata, trenutno se pregovara o mogućim lokacijama, a stanovi bi se radili i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu... Šta će od toga biti - videćemo.

Srbiju ponovo trese groznica jeftinih stanova. Kvadrat jeftiniji od 500 evra ovoga puta najavila je “BK grupa” sa Bogoljubom Karićem na čelu.

Bogoljub Karić iz izgnanstva obećava jeftine kvadrate

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.