Skandinavski pisci ko stvoreni za plažu

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - I. Stojanov

SVE KNJIGE ERLENDA LUA

Erlend Lu je pravio kratke filmove i muzičke spotove, radio je u pozorištu, na psihijatrijskoj klinici, kao književni kritičar, učitelj i prevodilac poezije. Objavio je romane: Prohujalo sa ženom, Naivan. Super., Dopler, Volvo kamioni, Mulej, Mirni dani u Miksing Partu, Fvonk. Teško da iko sa smislom za humor može da ne uživa u njegovim romanima. Nije pretenciozan, a gađa u centar. Teško nam je da vam preporučimo jednu knjigu jer kad jednom počnete, nećete moći da se zaustavite.

DAN ZALJUBLJENIH, OLAF

Olafson ne piše o tom danu. Njegova zbirka priča „Dan zaljubljenih“sastoji se od 12 priča naslovljenih po mesecima u godini. I svaka priča se odigrava jednog dana tog određenog meseca. I u svakoj priči junak je jedan par. To je njihov Dan zaljubljenih. Ili dan Zaljubljenih. Jer svi oni su bili u jednom trenutku zaljubljeni jedno u drugo. Ako volite kada pisci ne preteruju u patetici i bez velikih reči opišu velike događaje, pune emocija, ovo je knjiga za vas.

HERMAN, LAŠ SOBI KRISTENSEN

Skandinavska književnost je još početkom 21. veka doživela svoj vrhunac, ali srpski čitaoci tek odnedavno gutaju knjige autora sa severa Evrope. Novi autori su britki, nepretenciozni i jako duhoviti, kao stvoreni za plažu.

Siroti Herman - on baš ima problema. Nasilnici iz odeljenja muče ga posle časova, crvenokosa devojčica baš voli da ga ponižava, nastavnik fizičkog mu se podsmeva, a kosa mu opada od tajanstvene bolesti koju mu ni lekari ni roditelji nisu sasvim objasnili. Herman je besan na roditelje što ga ne razumeju. Ali kada njegov deda umre, on shvata da na ovom svetu postoje i gubici veći od gubitka kose i počinje da odrasta. Zabavno i čitko. Dečja knjiga za odrasle. U stvari, odrasla knjiga za decu.

SNEŠKO, JU NESBE

Novembar je i Oslo je prekrio prvi sneg. Po povratku kući s posla Birta Beker hvali Sneška Belića kojeg su njen sin i muž napravili u dvorištu. Međutim, nisu ga napravili oni. Višem inspektoru Hariju Huleu stiglo je anonimno pismo. U potpisu stoji „Sneško“. Kasnije

Hari otkriva niz uznemirujućih sličnosti među zastarelim slučajevima nestalih lica. Udatim, porodičnim ženama gubi se svaki trag na dan prvog snega. Iste te noći Silvija Otersen grabi kroz prvi sneg u šumi nadomak Osla. Zna da joj život zavisi od bekstva, ali ne zna šta je goni. Majstor krimi trilera, Ju Nesbe ima neverovatno umeće da sasvim prestravi čitaoce. Preporuka.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.