Smrad i smeće okovali Cvetka

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - N. Košak

Cvetkova pijace u samom srcu Zvezdare guši se u razbacanim papirima, plastičnim čašama, kesama... a sugrađani se žale i na neprijatne mirise. Da je okolina Cvetkove pijace u lošem stanju svestan je i Ivan Sočo, direktor JKP “Gradske pijace”.

PIJACA - Cvetkova pijaca je pre nekoliko meseci asfaltirana, uređen je deo smećare i postavljena je nova česma, a nove tezge će ova pijaca dobiti za nekoliko meseci. Trebalo bi da bude raspisan tender do kraja jeseni, a očekuje se oko 2.000 novih tezgi, koje će dobiti i Cvetkova pijaca - kaže za “24 sata” direktor JKP “Gradske pijace”.

Kako Sočo kaže, sugrađani misle da su JKP “Gradske pijace” nadležne za čitav region oko Cvetka, ali realnost je drugačija.

- Mi smo nadležni samo za deo na kojem se nalaze tezge. Trudimo se da to uređujemo koliko god možemo, ali sav lom koji sugrađani vide oko pijace, nije u našoj nadležnosti. O tome bi trebalo da vodi računa Poslovni centar Grada Beograda, a ne mi. Mi zakupljujemo prostor, ali bismo voleli da budemo nadležni kako ljudi ne bi mislili da smo mi odgovorni za sav nered - kaže Sočo.

Cvetkova pijace je pre nikoliko meseci delimično rekonstruisana, ali kupovina na ovom mestu sugrađanima ne ostavlja takav utisak.

- Ko kaže da je Cvetko uređen? Tužno je kako izgleda. Možda jeste jedna od najjeftinijih pijaca, ali baš je loše uređena. Donedavno je ovo mesto bilo dom migrantima, a danas je beskućnicima - kaže za „24 sata“Mara koja godinama kupuje na ovoj pijaci.

Pre nekoliko meseci je oko 250 tezgi sa Cvetkove pijace izmešteno kako bi se asfaltirao i uredio plato na ovoj tržnici.

- Sad je situacija i dobra kakva je bila. Trava je pokošena, smeća je sve manje, neprijatni mirisi su manji... Komunalna policija dođe povremeno, izvidi situaciju i ode. Već godinama imam tezgu na ovoj pijaci, ali kad vidim kako ostale izgledaju, bude mi žao, ali sam ipak tu gde jesam i to čuvam objašnjava jedan od prodavaca.

Koliko je situacija loša primećuje i Bojana koja živi u zgradi pored pijace.

- Nepodnošljiv smrad se širi Bulevarom kralja Aleksandra i pijacom. Situacija je alarmantna kad je sparno vreme. Zelena površina ispred pijace umesto za odmor i predah služi isključivo za obavljanje svih vrsta fizioloških potreba ljudi. Zbog svega toga, godinama spas tražim po drugim pijacama - zaključuje Beograđanka.

Cvetkova pijaca će nove tezge dobiti tek za nekoliko meseci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.