On je pravi milioner iz blata

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Ma

USPEH - Ambariš Mitra je sa 15 godina pobegao od kuće, nakon čega je živeo u siromašnoj četvrti. Kada je imao 17 godina, već je zapošljavao 55 ljudi. Danas, 20 godina kasnije, osnivač je i direktor kompanije koja stoji iza mobilne aplikacije “Blippar”, čija se vrednost procenjuje na 1,5 milijardi dolara.

Rođen u porodici srednje klase, Ambariš je pobegao od kuće pošto je ponavljao razred. Otišao je u Nju Delhi, gde je živeo u kolibi od blata, u kući bez vode i toaleta i spavao na podu sa još šest osoba. Sa 16 godina je osvojio 10.000 dolara na konkursu za najbolju poslovnu ideju. Novac je uložio u projekat “Women Infoline”, koji je kasnije prodao. Pokušavao je da pokrene biznis u Velikoj Britaniji, ali nije imao uspeha do ideje s „Blipparom“. Aplikacija radi tako da ukoliko se, na primer, kamera usmeri prema jabuci, na ekranu se pojavljuje fotografija tog voća uz detaljne informacije o njemu.

“Blippar” ima 300 zaposlenih, a aplikacija se koristi u 67.000 škola širom sveta, uključujući i Veliku Britaniju, SAD, Indiju i Kanadu. Ukupno ima više od 65 miliona korisnika u 170 zemalja.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.