Tajne lepote Bara, dragulja Jadrana

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - A. Đokić

Ako želite odmor za dušu i telo, pogled na plavetnilo bistrog mora, odlazak kroz vremeplov u istoriju, ukusnu hranu i vina, onda definitivno treba da posetite primorski grad Bar.

Ako želite odmor za dušu i telo, pogled na plavetnilo mora, šetnju među palmama ili kroz istoriju, ukusnu hranu i vina, onda definitivno treba da posetite Bar, koji poput pravog dragulja leži šćućuren između Skadarskog jezera i Jadranskog mora, na jugu Crne Gore.

GUŠT - Šetalište sa palmama poželeće vam dobrodošlicu već na ulazu u grad. Iako je Bar najveća luka Crne Gore, more nije prljavo. Ako se udaljite malo od mesta gde su usidreni brodovi i čamci, kristalno bistra voda će vas oduševiti.

Tik uz šljunkovitu obalu nalazi se dvorac kralja Nikole, izgrađen 1885. godine. U sklopu dvorca nalazi se i park sa velikim brojem mediteranskog rastinja. Nedaleko odatle nalazi se kraljeva plaža, na kojoj je čuveni kralj Nikola voleo da se odmara.

Ipak, nije samo kralj imao svoje parče kraj mora već i kraljica Marija Karađorđević, žena kralja Aleksandra, po kojoj je jedna od najlepših plaža Crne Gore dobila ime. Do ove plaže, koja se nalazi u blizini Svetog Stefana, iz Bara možete da dođete jedino brodićem.

Obavezno morate posetiti Staru maslinu u Mirovici, spomenik prirode zakonom zaštićen od 1963. godine. Ova maslina, obima 10 metara, stara je preko 2.000 godina i smatra se najstarijim stablom u Evropi. Legenda kaže da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica i na tom mestu dolazilo je do pomirenja, kao i da ukoliko se tri puta prošetate oko nje, imaćete zdravlje, uspeh i sreću.

U blizini Bara nalazi se najveće jezero na Balkanu - Skadarsko. Krstarenje po smaragdnozelenoj boji predstavlja pravi doživljaj. Obala je razuđena sa brojnim zalivima i živopisnim ribarskim naseljima. Na jezeru se nalazi veliki broj ostrva popularno nazvanih gorice. Nedaleko od Virpazara nalazi se veliki broj uvala sa peščanim plažama od kojih je najpoznatija Murići, duga 560 metara.

Ovo jezero čuva tajne poput ostrva Grmožur, koje zovu još i crnogorski Alkatraz ili Ostrvo zmija. To je stara turska tvrđava sagrađena u 19. veku, koja je kasnije pretvorena u zatvor.

Na obali jezera, ušuškan među drvećem i cvećem, krije se restoran sa najukusnijom hranom. Vlasnik restorana napravio ga je za lične potrebe i ukoliko niste njegov gost, tamo nećete moći da uživate.

Po povratku u Bar uskočite u vremeplov u Starom Baru. Zidine ovog mesta ispričaće vam posebnu priču srednjovekovne civilizacije. U ovom delu grada nalaze se ostaci ruševina sa uskim krivudavim ulicama i nepravilnim trgovima. U gradu se nalazi i nekoliko ostataka sakralnih objekata iz srednjeg veka: crkva Sv. Teodore (kasnije crkva Sv. Đorđa), crkva Sv. Nikole (kasnije crkva Sv. Marka), crkva Sv. Venerande i crkva Sv. Katarine.

Posebnu atrakciju Starog Bara predstavlja pijaca gde prodavci obučeni u tradicionalne nošnje ovog kraja nude kupcima domaće proizvode.

STARI BAR

KRALJIČINA PLAŽA

Bar je poput pravog dragulja šćućuren između Jadranskog mora i Skadarskog

jezera

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.