Umesto na platnu, crta po lubenicama

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - P. Paunović

Umesto na platnu, Dani Abirašed već tri godine slika na lubenicama i tikvama. To su radovi s kojima se ove godine prijavio na audiciju za ulične umetnike i ubuduće ćemo njegova dela moći da vidimo u Knez Mihailovoj ulici. Međutim, zbog specifičnosti rada mogao je da ostane bez dozvole za izlaganje.

ULICA - Kada je poslao fotografije svojih dela, komisija nije bila sigurna da li Danijevi radovi zadovoljavaju uslove audicije. Naime, tražili su se likovni umetnici, a specifičnosti Abirašedove tehnike ih je bacila u dilemu. Postavilo se pitanje da li to što radi spada pod likovnu umetnost.

- Pozvali su me juče pred kraj radnog vremena i rekli da dođem danas u Tašmajdanski park i ponesem svoje radove. Tri noći nisam spavao jer je bilo neizvesno da li ću moći da izlažem - kaže Abirašed.

Za njega nema dileme, ono što stvara i te kako ima veze s likovnom umetnošću.

- Da bih ovo napravio, pre svega moram da znam da crtam. Ja prvo uradim skicu, a onda počnem da rezbarim. Ovo je samo različita tehnika, ali je svakako umetnost izričit je Abirašed. Likovi Mikija Mausa, Mister Bina i majmunčeta izrezbarenih na lubenici privlačili su pažnju i izdvojili su njegov štand od desetine drugih umetnika. Kada je komisija videla sve radove, izlagačima je dodelila zadatak da naslikaju neki kulturno-istorijski spomenik ili

DANI ABIRAŠED

poznatu ličnost, a Dani se nije dugo premišljao.

- Još juče sam odštampao sliku Hrama Svetog Save jer mi se dopala i želeo sam da je uradim ne znajući šta će biti zadatak. Kada je komisija došla, nije bilo dileme, odmah sam prionuo na rad - objašnjava on.

Trebalo mu je manje od sat vremena da od lubenice napravi poslasticu za oči. Ovu tehniku Dani je sam učio, a pre toga nije imao nikakvo iskustvo u crtanju.

Danas i sutra biraju se umetnici iz audio-vizuelnih umetnosti koji će nastupati na BG

ulicama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.