Umetnički okršaj virtuoza s ulice za svoje parče grada

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Brkić

Brejkdenseri, violinisti, harmonikaši... samo su neki od učesnika audicije za ulične umetnike koja je juče održana u Pozorištu „Dadov“. Na bini je bilo i mladih i starih, a svi su imali isti cilj – da nastavljaju da zabavljaju prolaznike širom Beograda.

AUDICIJA - Svako ko je prošao Knez Mihailovom ulicom nije mogao a da ne primeti brejkdensere iz grupe „Vesele devojke“.

- Mi redovno nastupamo. Kada se izda dozvola možemo da nastupamo svaki dan – kaže Anđelko, koji zajedno sa Kekom, Milošem, Srđanom i Bokserom čini grupu „Vesele devojke“i dodaje:

- Trudimo se... snimali smo spotove, nastupali na otvaranju promocija, manifestacija, skoro smo pobedili na takmičenju u Novom

Sadu, putujemo po regionu i predstavljamo zemlju i nadamo se da smo ponos Beograda.

Prelepi zvuk violine ispunio je salu, a nju je svirao Andrej Minjević (13), učenik prve godine srednje škole. I Andrej već nekoliko godina svoj talenat pokazuje u Knezu. - Učenik sam prve go- dine srednje škole, a pored toga idem i u muzičku školu i ipak je muzika ono čime bih želeo da se bavim – kaže Andrej i dodaje da je razlog što je ulični umetnik to što, kako kaže, njegova porodica nije baš u najboljoj materijalnoj situaciji pa se tako trudi da doprinese.

Prolaz na Zelenom vencu ispunjuju zvuci nekoliko umetnika, a jedan od njih je Neven Kogović, muzičar koji već osam godina svira na ovoj poziciji. On svira usnu harmoniku u pratnji gitare, a i sam je autor pesama koje izvodi. Kako kaže, nastupanje na ulici daje mu slobodu i mogućnost da izvede sve što je sam stvorio.

U Beogradu za ulične umetnike ima 25 zacrtanih lokacija u Knez Mihailovoj, a ostale su na Kalemegdanu, u podzemnim prolazima, parkovima, na Dunavskom i Savskom keju... a da li će dobiti dozvolu ili ne zavisi od prosečne zbirne ocene žirija. Svake godine oko šezdesetak umetnika sa dozvolom regularno izvodi svoj umetnički program na ulicama prestonice.

- Ove godine se za konkurs za ulične umetnike prijavilo preko stotinu likovnih umetnika, više od 80 muzičara i nekih 10 artista. Danas nastavljamo konkurs i nastupiće opet muzičari, ali i artisti - kaže Jovan Radulović iz Sekretarijata za kulturu.

ANDREJ MINJEVIĆ

VESELE DEVOJKE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.