„Hajduci su svuda oko Nas”

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - I. Nedić

“Hajduk nije samo lik iz moje knjige, to je svako ko se trudi da iz petnih žila ispravi svoje greške i ispliva na površinu. Hajduci su svuda oko nas. Ostareli hajduk iz Beograda, kao što sam ja, živi miran i povučen život u Brestoviku, ali se svakodnevno bori da opravda tu titulu.”

PESNIK - Poetično, kako samo pisac i pesnik može, Gradimir Stojković počinje priču o svom “šašavom životu”, koji je na mnogo načina obojila njegova najpoznatija saga o “Hajduku u Beogradu”. Te knjige o odrastanju dečaka iz provincije - Gligorija Pecikoze i njegovoj borbi da nađe svoje mesto u haosu velegrada, privolele su mnoge generacije da se zaljube u čitanje. Njihov tvorac, ipak kaže da su nastale slučajno, jedne hladne zime u Beogradu.

- Tada sam već uveliko radio kao nastavnik tehničkog u Osnovnoj školi “Đura Daničić” u Beogradu. Produžili su nam zimski raspust prvo na tri nedelje, pa posle još jednu nedelju. U tom periodu sam napisao roman, ne razmišljajući previše o tome šta radim. Znam samo da sam ga napisao iz revolta, jer većina knjiga u dečjoj lektiri nije bila za čitanje, pa sam želeo da deci

poklonim nešto što bi čak i loši đaci čitali sa zadovoljstvom. Tako je i bilo - priča pisac.

Kako kaže, Hajduk kao ličnost u stvarnosti ne postoji, već je kombinacija likova i sudbina dece koja su iz unutrašnjosti dolazila u Beograd, veliku “životinjku” u kojoj plivaš ili se udaviš. Hajduk je onaj koji je isplivao i zato je postao simbol svih onih koji su se izborili za svoje mesto pod suncem ovog grada. Za hajduka Gradimir smatra i samog sebe. Rođen je u malom vojvođanskom mestu Mramorak, gde je završio osnovnu školu, dok je mladost proveo u Vršcu i Pančevu.

Iako se školovao za tehničara, pisanje ga je uvek privlačilo kao magnet. Imao je samo 15 godina kad mu je priča “Povratak u Eden” objavljena u beogradskom časopisu “Budućnost”, koja je oduševila tadašnjeg urednika Oskara Daviča. Nakon

toga su se priče i pesme nizale, a sa 17 godina osvojio je nagradu na Vojvođanskom konkursu i objavio prvu zbirku pesama. Ipak, najveću slavu stekao je u poznijim godinama, kad je napisao “Hajduka u Beogradu”, koji je postao njegov najveći ponos, ali i najteža kazna.

- Verovali ili ne, po bibliotekama vele mi da je “Hajduk” među najčitanijim knjigama, a deca, pošto ga pročitaju, počnu da se zanimaju i za ostale knjige. To mi je najveća radost. Nažalost, izdavačke kuće su me toliko puta prevarile i ukrale novac da sam odlučio da stopiram prodaju knjiga. One se danas ne mogu naći ni u jednoj knjižari, samo u bibliotekama i možda je tako bolje. Deca će za nju čuti od roditelja, nastavnika ili drugara i naći način da dođu do nje - kaže skromni pisac.

"Hajduka" sam napisao iz revolta, jer većina knjiga u dečjoj lektiri nije

bila za čitanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.