Stereotipi Holivuda o ženama

24 Sata (Serbia) - - ŠOU - I. Stojanov

Sve je više jakih žena u filmovima, ali tu su i zaista bizarne stvari koje scenaristi ne mogu da prevaziđu. Evo nekih.

Traumatična seksualna zlostavljanja

Tragične životne priče su odlične za razvoj velikih likova jer pokazuju da je heroj patio u prošlosti, ali je uspeo da to prevaziđe i postane bolja i jača osoba. Betmen je bio svedok ubistva svojih roditelja, Harija Potera je maltretirala porodica... Kada su žene u pitanju, izgleda da je u holivudskim filmovima prisutna samo jedna tragičina priča iz prošlosti - silovanje. Kod Lizbet Salander iz epskog filma “Devojka sa tetovažom zmaja” silovanje kao da je bio finalni podstrek koji joj je trebao da bi postala anđeo sa tastaturom. I to možda ne bi bila loša koncepcija da ne važi za polovinu ženskih heroja. I u “Mad Max: Fury Road”, i u “Law & Order: SVU” i u “Kil Bil”, i u “Prison Break”, i u... da ne nabrajamo više.

Jak ženski akcioni lik je muškobanjast

Setite se Elen Ripli iz filma “Alien” i sve šminke i pink odeće koju nije nosila. Kada su joj dali zadatak da ubija vanzemaljce, ne čudi što nije imala vremena da razmišlja o tome kako će izgledati. To nije zaustavilo ljude da misle da je njen muškobanjast stil znak snage, a ne stvar ličnog izbora ili neophodnost. Jer znate, kada žena stavi karmin, fizički joj je onemogućeno da nauči da se taba (karmin se lako razmazuje).

Njihove supermoći obično služe da pomognu nekom tipu

Sve je proizvod toga kako filmadžije vide stvarnost. Na primer, i dalje je prećutna činjenica da ćete na blagajnama zaraditi više novca ako je glavni lik u filmu muškarac. Zato ako ste progresivni i hoćete da glavnu rolu poverite ženi koja je “badass” heroina, u problemu ste. Jedino što možete da uradite je da napravite sve tako da ona bude neko ko će spasti muškarca. Pogledajmo žestoke junakinje - Lilu iz “Petog elementa”, River iz “Firefly/Serenity” i Hermionu iz “Harija Potera”. One imaju moći, stručne su za borilačke veštine i super su inteligentne. Scenaristi su ipak morali da pretpostave da publika želi da sve tri spasavaju muškarca ili da budu spasene.

Jaki ženski likovi nikada nisu vođe

Setite se Kapetana Amerika u “The Avengers”. Ako ga uporedite sa ortacima, on i nije moćan kao oni, ali kad god je frka, vidite da svi trče da ih vodi. Sada pokušajte da se setite ženskog lika koji je došao makar blizu toga, a da nije predstavljena kao kučka koja ima testise umesto jajnika. Žena vođa koja je ujedno i dobra osoba je nešto za šta su filmadžije odlučile da nećemo gledati. Gamoru iz “Guardians Of The Galaxy” zovu najsmrtonosnijom ženom u galaksiji. Prvo služi Tanosu, a onda postane deo tima koji vodi Star Lord. Čekaj, zašto ona nije mogla da vodi tim?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.