Izgleda da samo Sofiju zanimaju stari zanati

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - A. Đokić

“Baš obožavam zanate. Juče sam pravila kućicu od šibica, a danas sam došla da naučim kako se pravi narukvica od vune”, kaže Sofija Perić (6), jedina devojčica koju je naša ekipa zatekla na Kalemegdanu za vreme održavanja radionica starih zanata.

VEŠTINA - Pored brojnih stranih turista, tek pokoji naš sugrađanin zastane da vidi o čemu se radi, ali skoro da se niko ne lati vune. Radionicu pustovanja vune drži Stana Jarčević kod Stambol kapije.

- Ruke moraju da budu nakvašene i istrljane sapunom. Vuna se trlja kroz ruke dok se skroz ne spoji i bude čvrsta a zatim se ispere vodom. Što je vuna tvrđa, narukvica je lepša i bolja - objašnjava Jarčevićeva.

Sofija je sa lakoćom napravila narukvicu prema svojim merama i s osmehom nam je objasnila da je uživala u tome. Pored rukotvorina od vune nalazi se radionica tkanja koju vodi Sonja Rosić. Ipak, najveću atrakciju predstavljala je Đujka Ristić ispred udruženja “Naše ruke” i firme “Zdravo živo”, koja je kovala imitaciju novčića iz XV veka.

- U cilju da se oživi istorija i podseti ko je bio despot Stefan Lazarević, organizovana je radionica kovanja novčića. Oni bi trebalo da donose sreću - objašnjava Ristićeva.

Kako kaže, za pravljenje jednog novčića muškarcima je potrebno dve sekunde, dok novčići koje je napravila ženska ruka ipak budu finiji i lepši iako je potrebno više vremena.

Sofija je iskovala novčić i napravila narukvicu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.