Biznismeni kreću na Mesec da kopaju rude od 2017. godine

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

LET - Komercijalna svemirska kompanija “Moon express” postaće prva privatna organizacija koja će spustiti letelicu na Mesec, a to bi se moglo desiti već sledeće godine! - Ovom istorijskom odlukom američke vlade, “Moon express” postaje prva privatna kompanija koja će napustiti granice ovog sveta i početi sa pionirskim misijama van Zemlje - rekli su iz ove kompanije. Ljudi koji su određeni da spuste letelicu na Mesec su osnivač ove kompanije Naven Džejn, računarski naučnik Berni Pel i svemirolog Bob Ričards.

Oni će tako postati jedni od malobrojnih, posle Kineza, Amerikanaca i Rusa, koji su uspeli da spuste letelicu na površinu Meseca. Ovaj podvig znači da će “Moon express” imati pravo na iskopavanje čestica i minerala, koje će kasnije moći da prodaju za profit i dalje finansiranje njihove kompanije.

Odluka američke vlade je sa sobom potegla i brojne probleme, s obzirom na to da nijedna država ne polaže prava na svemir. Tako bi uskoro brojne privatne firme mogle da krenu njihovim stopama i otisnu se u istraživanje svemira.

Ipak, svi koji to učine će morati da budu pažljivi zbog ugovora o svemiru, potpisanog u Ujedinjenim nacijama. U njemu se navodi da će strogo biti kažnjene sve države koje pokušaju da prisvoje deo planeta ili satelita jer oni pripadaju svim stanovnicima Zemlje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.