Zamke i prednosti kupovine iz fotelje

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - M. R. Petrović

INTERNET - Svaki treći korisnik interneta u Srbiji ima iskustvo onlajn kupovine.

Njihova najveća briga je, osim toga da li će i dobiti robu/uslugu koju su platili, i to koliko je ovaj vid kupovine bezbedan, odnosno da li postoji opasnost da neko ukrade

KUPUJTE NA PROVERENIM MESTIMA

Kao što se i u običnoj pešačkoj kupovini odlučujete za proverena mesta, isto treba da radite i pri onlajn šopingu. Savet je da robu poručujete od pravnih lica, jer je tada lakše reagovati u slučaju da dođe do problema kada da je, na primer, reč o kvalitetu (ne)isporučene robe. Zakon u tom slučaju štiti kupca. Ako ste robu poručili od fizičkog lica, šanse da nadoknadite eventualnu štetu su gotovo nikakve.

PLAĆAJTE BEZBEDNO

Većina banaka u ponudi ima debitne kartice namenjene isključivo za plaćanje preko interneta (Virtuon). One poseduju mehanizme zaštite i verifikacije svake transakcije koja se njima izvrši. Prilikom kupovine obratite pažnju na adresu sajta, kao i na to da li sajt poseduje sertifikat o digitalnoj sigurnosti. To ćete utvrditi tako što ćete da pogledate da li na statusnoj liniji sajta postoji ikonica malog žutog katanca koji garantuje da sajt ima sistem zaštite prenosa podataka.

ŠIFRA

Na sajtovima gde unosite podatke o kreditnoj kartici nikako nemojte uključivati automatsko čuvanje šifri. Osim toga, dobar način zaštite je i korišćenje drugačije šifre za svaki nalog koji napravite na internetu.

KREDITNE KARTICE

Kreditne kartice su primamljive jer je s njima moguće kupovati na rate i putem interneta. Većina banaka osigurava dostupan novac na računu do određenog iznosa i tako štiti korisnika od mogućih prevara.

PROVERITE PRODAVCA

njihove lične podatke ili novac sa bankovnog računa. Upravo to je jedan od glavnih razloga zbog koji mnogi još ne žele da se upuste u projekat pod nazivom “kupovina iz fotelje”. Evo nekoliko saveta za bezbednu kupovinu preko interneta. Pre nego što poručite proizvod koji ste odabrali, proveriti o kakvoj je prodavnici reč, odnosno ko stoji iza sajta. Pouzdana internet prodavnica treba da sadrži, najmanje, sledeće:

Potpune i detaljne podatke o proizvodima u ponudi (sastav, zemlja porekla, rok upotrebe, upozorenja o mogućoj štetnosti itd.);

Jasno iskazane cene, troškove koji su uključeni u cenu, troškove dostave i dodatne troškove;

Podatke o načinima plaćanja i primenjenim standardima za obezbeđivanje bezbednosti transakcija i ličnih podataka;

Informacije o prikupljanju i obradi ličnih podataka;

Osnovne podatke o prodavcu i kontakt;

Uslove pod kojima se obavlja prodaja (ugovor i opšti uslovi poslovanja);

Obaveštenja o potrošačkim pravima (povraćaj robe, povraćaj novca, garancija itd.) i podaci o korisničkoj podršci koja je na raspolaganju. Ako robu kupujete na aukcijskim sajtovima, dakle od fizičkih lica, proverite dali je ponuđač robe pružio osnovne informacije o sebi, koliko dugo nudi robu, kakvi su komentari drugih kupaca...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.