Lefkada: Biserno more, plaže od zlata i ludi noćni provod

24 Sata (Serbia) - - PUTOVANJA - Dp

Azurno more i nepregledni beli pesak kao u filmu o raju, ludi noćni provod i bajkovita arhitektura - ovo su prve asocijacije na popularno grčko ostrvo Lefkadu.

PESAK - Lefkada, odnosno Lefkas četvrto je najveće ostrvo u sklopu Jonskih ostrva, posle Zakintosa, Kefalonije i Krfa. Ima površinu od 303 kvadratna kilometra, a dužina obale je 117 kilometara. Glavni grad je Lefkada i nalazi se na severoistoku ostrva. Stanovništvo živi uglavnom od poljoprivrede i turizma.

Most preko uskog kanala povezuje ostrvo sa kopnenom Grčkom i počinje baš u gradu Lefkada, a autobuski prevoz povezuje grad sa svim letovalištima i plažama na ostrvu. Ulaz u grad sa mosta je najinteresantniji deo grada u kome se nalazi većina kafea, restorana i prodavnica. Metod koji su graditelji u Lefkadi koristili za zaštitu od zemljotresa dao je gradu veoma interesantnu arhitekturu.

Lefkadu pored izuzetno lepih plaža i prirode ukrašavaju prelepa mala sela koja se spuštaju niz padine planina u obliku amfiteatra. Tamošnja arhitektura je pod uticajem venecijanskog stila. Međutim, jaki zemljotresi su 1948. i 1953. uništili veliki deo tradicionalne arhitekture na ostrvu, a danas kao najinteresantnijim, osim glavnog grada, može da se pohvali mestima Nidri, Vasiliki, Agios Nikitas, Kalamaci, Sivota. Na ovom ostrvu su ljudska naselja postojala još u praistoriji. U srednjem veku je pripadala Vizantiji, a njom su više puta vladali Turci, kao i Mletačka republika. Godine 1864. je pripojena tadašnjoj kraljevini Grčkoj.

Klima je mediteranska sa velikim brojem sunčanih i toplih dana i sa osvežavajućim vetrovima koji posebno pogoduju ljubiteljima surfovanja na vetru. Lefkada je prekrivena peskom i kristalno čistom plavom vodom, a popularna je i među ljubiteljima surfa i ronjenja.

Najlepša plaža je Porto Kaciki, svetski poznata, peščana i opkoljena strmim kamenim liticama. Do plaže se dolazi stepenicama niz liticu na čijem vrhu se nalazi parking i restoran. Plaža u mestu Nidri svakog leta privlači na hiljade turista, a pogled puca na ostrvca Heloni, Skorpio, Sparti, Skorpidi i Madouri. Na plaži i oko nje postoji mnoštvo hotela, taverni, kafea, barova i klubova.

Najbolji noćni provod, po kome je ovaj mediteranski raj i poznat je u gradu Lefkada i mestima Nidri i Vasiliki.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.