Srbija će od Beer Festa zaraditi oko 5,5 miliona evra

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Is

TURISTI - Procena je da se od inostranih turista desetostruko vraća svaki dinar uložen u manifestacije. Značaj festivala za turizam Beograda i Srbije je višestruk i ogleda se u direktnoj materijalnoj i nematerijalnoj koristi.

Već 14. godinu zaredom Beer Fest daje značajan doprinos razvoju manifestacionog turizma u Srbiji. Ove godine zbog besplatnog koncerta grupe Rudimental, ali i koncerata više od 40 sjajnih bendova s domaće i regionalne scene tokom svih pet festivalskih dana očekuje se rekordnih 20.000 turista iz sveta.

Strani turisti u Beogradu tokom festivala borave prosečno tri dana i troše oko 90 evra dnevno, tako da su procene da će ove godine zahvaljujući Beer Festu samo kroz PDV direktno u budžet države Srbije biti uplaćeno oko 1.080.000 evra (PDV na pružanje usluga transporta, hotelijerstva, ugostiteljstva...). Kada se tome doda novac koji će biti potrošen na ove usluge, što je direktni doprinos privredi Beograda i Srbije, Belgrade Beer Fest će generisati privrednu aktivnost od ukupno 5.400.000 evra.

Na festivalu je svake godine direktno od festivala, kao i od kompanija partnera, angažovano više od 3.000 ljudi, na poslovima logističke pripreme, promocije, ugostiteljstva... Angažovani su pretežno mladi ljudi, a mnogi od njih prvi put stiču radna i poslovna iskustva. Strategijom razvoja festivala, uvođenjem novih mesta zabave

(Beer Garden) i samim tim povećanjem inostranih gostiju, Beer Fest planira u budućnosti da generiše još veću zaposlenost. Bez obzira na to da li će raditi na štandovima, u samoj organizaciji ili na promociji festivala, svi koju budu deo ovogodišnjeg Beer Festa, pored zarade, steći će veliko iskustvo i stvoriti mnogobrojne kontakte.

Prema rečima prof. Georgija Genova, direktora HORES-a, 60 odsto popunjenosti hotelskog smeštaja u Beogradu generisano je manifestacijama. Posetioci Beer Festa su različitog godišta, afiniteta i želja, tako da imaju potrebe za svim vrstama hotela i hostela, od onih namenjenih omladinskom turizmu pa do onih najviših kategorija. Pored posetilaca, usluge beogradskih hotela i hostela koriste i izvođači, gosti kompanija, ljudi zaposleni u produkciji bendova... od čega hotelijeri prihoduju velike zarade.

Na sve to, nematerijalna korist festivala je svakako u građenju imidža Srbije, koja treba da privlači sve veći broj turista.

Više od 40 bendova nastupiće na Beer Festu od 17.

do 21. avgusta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.