Polovni udžbenici traženiji nego ikad

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Rašić

Kupovina polovnih udžbenika uveliko je počela, a prodavci i roditelji se žale što profesori zahtevaju knjige različitih izdavača. Nešto više od tri nedelje ostalo je do početka školske godine, a roditelji i deca sa spiskovima u ruci već se mogu zateći u potrazi za polovnim udžbenicima.

ŠKOLA - Donosimo šta god imamo kod kuće od udžbenika, pa menjamo, i tako godinama. Međutim, da bi nabavili sve, treba nam više vremena nego ranije, jer za svaki predmet traže drugog izdavača: iz biologije „Logos“, istorije „Bigz“, geografije „Klet“- kaže Nataša, majka devojčice koja od septembra kreće u sedmi razred.

Ovaj problem ističu i prodavci na uličnim tezgama, kod kojih je moguće naći polovne knjige za osnovnu i za srednju školu. One su jeftinije od novih od oko 40 do 60 odsto, a moguća je i svaka vrsta dogovora, zamene i otkupa.

- Svake godine imamo puno mušterija, pogotovo od kada su ukinuti besplatni udžbenici. Najviše uštede roditelji više dece, koji ne mogu da isprate kupovinu dva, tri nova kompleta svake godine - kaže Kiza, koji već 35 godina otkupljuje i prodaje polovne udžbenike.

Već 17 godina polovno štivo učenici nabavljaju i u jednom lokalu u Tržnom centru „Sremska“. Kako kaže vlasnik Aleksandar Đukić, za osnovne škole oni su povoljniji od novih od 40 do 60 odsto, za srednje od 30 do 40, a da bi se izbegle gužve, najbolje je doći do sredine avgusta.

- Đaci dolaze tokom cele godine kada izgube knjigu ili se spremaju za neko takmičenje, a već od sredine jula kupuju se i menjaju udžbenici. Trudim se da im obezbedim i razne priručnike, pa se tokom godina dešavalo da od početka do kraja iškolujemo dete i knjigama ispratimo i njegova takmičenja - kaže Đukić, i dodaje da se češće kupuju pojedinačne knjige nego kompleti.

U Sremskoj možete da nađete knjige za pravni i ekonomski fakultet, kao i višu poslovnu.

- Tu su ipak pobedu odnele kopirnice, koje često štampaju cele knjige - ističe Đukić.

Sredinom avgusta u jednoj knjižari u centru grada polovni udžbenici za sve srednje škole zauzimaju skoro polovinu polica, a oni se cele godine prodaju i preko interneta.

- Do pre par godina prodavali smo i knjige za osnovce, ali je onda nastala zbrka sa izdavačima, koja se sada prenosi i na srednjoškolce. Kupimo nekoliko hiljada knjiga godišnje, ali kako se stalno menjaju autori i zahtevi profesora, nikada ne znamo šta će prestati da važi - ističe Sava Obradović, vlasnik knjižare, koji se preko 20 godina bavi otkupom i prodajom udžbenika.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.