Upoznajte Nikolu, jednog od najboljih BG uličnih svirača

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - P. Paunović

Nikola Miloradović (20) je učenik Muzičke škole “Stevan Mokranjac” u Beogradu. Ono što ga izdvaja od kolega i vršnjaka je to što svira na ulici, ali ne bilo kako. Nikola je među top pet uličnih svirača prestonice.

KLARINET - Aplauz žirija i kolega je bio dug i glasan kada je Nikola završio nastup na audiciji za ulične umetnike. “Bravo dete”, vikali su iz prvih redova, a to je ono što ovaj mladi klarinetista čuje i od publike na ulici. Iako dolazi iz Niša, svoj prvi nastup na otvorenom imao je u Tašmajdanskom parku.

- Kada sam se preselio u Beograd, odlučio sam da eksperimentišem kako bih video šta volim od žanrova i šta mogu da sviram. S drugom koji me prati na gitari sam stidljivo počeo na Tašu, jer sam imao strah da se odmah pojavim u Knez Mihailovoj. Želeo sam da ispipam puls publike - kaže Nikola.

Kada je naišao na odlične reakcije i video da konstantno napreduje, odlučio je da se prijavi za svoju prvu audiciju.

- Prošle godine smo se prijavili kako bismo dobili mesto u Knezu i mogućnost da sviramo pred većom publikom. Kada je izašla lista s rezultatima, bili smo peti. Od prošle godine smo mnogo napredovali, pa bi trebalo i da ocene budu bolje nada se Nikola.

Ako je suditi po prvim reakcijama žirija, slušaćemo još tonove njegovog klarineta u glavnoj prestoničkoj ulici, a u njima će uživati i stanovnici Nikolinog rodnog grada.

- Od ovog leta nastupam i u Nišu, pa ljudi i tamo mogu da me čuju. Zbog instrumenta mogu da sviram samo kada je temperatura iznad 18 stepeni, kako ga ne bih oštetio. Dakle, proleće i leto su moja godišnja doba - kaže Nikola.

Njega najviše inspiriše džez, međutim nije upisao džez odsek u "Stankoviću", jer u okviru njega ne postoji klarinet, a plaši se da bi prelaskom na saksofon izgubio ono što mu je bitno za instrument s kojim se druži već osam godina. Zato se odlučio da se zvanično obrazuje na klasičnoj muzici, a da u džezu bude samouk.

- Kada sam počeo da sviram na ulici, krenuo sam s bluzom, pošto je on lak, a onda sam prešao na džez, koji je jako komplikovan. Sada se nalazim negde na pola. Dosta slušam o džezu i učim o njemu, trudim se da saznam što više mogu. Nisam zarobljen u jednom žanru, već istražujem sve mogućnosti klarineta - kaže Nikola.

Nastavak školovanja planira u Austriji. Kaže da će se za finansije koje iziskuje studiranje u inostranstvu - snaći.

Prošle godine smo bili peti na audiciji, ali sam od tada mnogo napredovao:

Nikola Miloradović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.