Oni su najveći umovi sveta

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

LISTA - Inženjer Lib Tajms je napravio listu od 40 najvećih umova u istoriji, a na njoj se nalaze naučnici, književnici, umetnici, deca-geniji. Listu je, kako kaže, sastavio prema koeficijentu inteligencije i dostignućima. Za listu je koristio rezultate testova inteligencije, ili druge kompatibilne podatke. Za većinu ljudi na listi se smatra da imaju koeficijent inteligencije iznad 200. NikolaTesla je 14. u ovom izboru.

1. Johan Volfgang Gete (17491832) bio je nemački pisac, političar, pesnik, naučnik i filozof. Gete je bio jedna od najznačajnijih ličnosti nemačke književnosti i evropskog neoklasicizma i romantizma. Autor je brojnih dela, a najpoznatiji su “Faust”, “Jadi mladog Vertera” i “Teorija boja”. Gete je dao značajan doprinos naučnom radu.

2. Albert Ajnštajn (18791955) je bio teorijski fizičar, jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u istoriji sveta. Formulisao je specijalnu i opštu teoriju relativnosti kojima je revolucionisao modernu fiziku. Pored toga, doprineo je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti, Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta kao i za doprinos razvoju teorijske

fizike.

3. Leonardo da Vinči (1452-1519) bio je italijanski renesansni arhitekta, pronalazač, inženjer, vajar i slikar. Bio je opisan i kao univerzalni genije. Poznat je po svojim remek-delima, kao što su „Tajna večera“i Mona Liza, a njegovi izumi se danas koriste u modernoj tehnologiji, iako nisu primenjivani u njegovo doba. Pomogao je razvoju anatomije, astronomije i građevinarstva.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.