Uvozimo krvnu plazm miliona evra, a našu b U za 30 acamo

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SV - M. Ljuna

- Srbija godišnje troši oko 30 miliona evra na uvoz lekova od krvne plazme nepoznatog porekla, dok se istovremeno godišnje zbog neadekvatnih uslova za čuvanje naša krvna plazma baca - kaže za „24 sata” Stevan Požega, predsednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Novi Sad.

SKLADIŠTENJE – Krvna plazma se kod nas baca zato što Nacionalni centar za frakcionisanje ne radi. I sami su priznali da se prerađuje tek pet odsto humane krvne plazme, a ostalo se uništava, odnosno baca objasnio je naš sagovornik.

Kako kaže, pre koju deceniju u Nacionalnom centru se stvaralo 17 proizvoda iz naše plazme, a sada svega tri.

- To je na sastanku sa nama, odnosno Humanitarnim udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi Novi Sad, potvrdio i Gradimir Bogdanović, v. d. direktora Republičke stručne komisije za transfuziologiju. Ako se godišnje prikupi 250.000 jedinica krvi kao 2014. godine, onda se lako može izračunati da se godišnje skupi 62.500 jedinica humane plazme. Od toga se pre-

radi tek 5 procenata, što iznosi 3.125 jedinica plazme. Pošto su kapaciteti za skladištenje humane krvne plazme mali, svake godine se baca oko 40.000 litara - kaže Požega.

Prema njegovim rečima, Nacionalni centar za frakcionisanje krvne plazme sistematski se uništava zbog uvoza trajnih lekova proizvedenih iz nepoznate krvne plazme.

- Po našim saznanjima, godišnji uvoz lekova proizvedenih iz krvne plazme iznosi oko 30 miliona evra, a za te pare možemo da imamo najsavremeniji centar. Pri tom, za te lekove niko ne garantuje da su ispravni. Uvozimo najviše iz Indije i Afrike pošto je tamo najjeftinije. U lonce od 800 litara se izruči krvna plazma s različitih izvora i od toga se prave lekovi. U Austriji postoje dva centra za frakcionisanje, od kojih je jedan za domaće stanovništvo, a drugi za uslužno frakcionisanje. Lako se može zaključiti da se neko debelo okoristi zbog uvoza - zaključio je Požega.

Krv

s ba N frac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.