Žena hrabrost: Zbog nasilja štrajkovala glađu 16 godina

24 Sata (Serbia) - - ET / EKONOMIJA - V. Filipović

Nakon skoro 16 godina štrajka glađu, indijska “žena od čelika” Irom Čanu Šarmila juče je pojela svoj prvi obrok! Šarmila (44) je postala simbol otpora protiv državnog nasilja u konfliktnom regionu Manipur. Šarmila je štrajk počela u novembru 2000.

HEROINA - Irom je postala simbol plemenitosti i hrabrosti i zalaže se za ukidanje Akta o specijalnim ovlašćenjima, koji vojsci garantuje neograničenu moć da koristi silu u “turbulentnim područjima”.

Ova heroina je do sada hranu uzimala putem cevčice u bolnici “Džavaharlal Nehru”, gde je bila u nekoj vrsti pritvora. Njena prva hrana bio je med koji su joj doneli ispred sudnice, a emocije su bile prejake pa je i zaplakala.

- Nikada neću zaboraviti ovaj momenat - rekla je Irom nakon što je probala med i dodala:

- Moram da steknem moć kako bi ukinula ovaj zakon. Ja sam pravi prikaz revolucije, nadam se da ćete mi pružiti vašu podršku.

Zbog uticaja koji je Irom stekla tokom godina u svom štrajku, ona je stavljena u neku vrstu pritvora, pa su u svakom trenutku ispred njene sobe stajali naoružani policajci.

Još na poslednjem sudskom saslušanju Irom je najavila prestanak štrajka glađu i ulazak u politiku, što je odmah dovelo do poređenja s veličinama poput Nelsona Mandele i Aung San Su Kji. Međutim, ta njena odluka je dosta iznenađujuća, s obzirom na to da je 2014. odbila da zauzme stranu tokom predsedničkih izbora u Indiji.

Njoj je tada zabranjeno da glasa jer su je uhapsili, ali pod nevažećom presudom, pa je sud ubrzo naredio njeno otpuštanje. Ipak, samo nekoliko dana je ponovo završila u 15-dnevnom pritvoru, a čuveni Amnesti internešenal ju je proglasio “zatvorenikom savesti”. To je svaka osoba koja je uhapšena na konto svoje rase, seksualne orijentacije, vere ili političkih izbora.

- Moja borba protiv Akta o specijalnim ovlašćenjima ne može ostvariti cilj na ovaj način. Vreme je za drugačije metode - rekla je "žena od čelika".

Kraj njenog štrajka se poklapa i sa 70. godišnjicom odvajanja Indije od Britanskog carstva. Šarmila je štrajk počela u novembru 2000. godine nakon masakra u malom selu na obodima Imfale, u kojem su paravojne snage “Asamove puške”, koje su navodno pod kontrolom vlade Indije, ubile 10 civila.

Tada se zarekla da će štrajkovati glađu sve dok vlada ne ukine Akt o specijalnim ovlašćenjima, koji vojsci garantuje neograničenu moć da koristi silu u “turbulentnim područjima” kako bi otklonila opasnost i ugušila pobune, piše britanski “Gardijan”. Isti list navodi da je na odluku o prestanku štrajka Irom donela na nagovor svog momka Desmonda Kutinja, koji ju je navodno i zaprosio.

Irom Šarmila juče je pojela obrok, prvi posle novembra 2000. godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.