Kopali za „Lidl”, pronašli bunker

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Rodić

Na gradilištu gde bi 2017. trebalo da nikne objekat nemačkog trgovinskog lanca „Lidl”, radnici su pronašli - nemački bunker iz Drugog svetskog rata!

Na gradilištu gde bi 2017. trebalo da nikne objekat nemačkog trgovinskog lanca “Lidl”, radnici su pronašli nemački bunker iz Drugog svetskog rata!

BOMBA - Postoji više verzija, ali najverovatnija je priča da je izgrađen u Drugom svetskom ratu, kako tvrde i meštani. Bunker je odlično napravljen, sve ove godine ostao je veoma očuvan, u dobrom je stanju. Izgrađen je tako da je na horizontalni red betona dodavano po dva metra zida od kamenja. Postoje najmanje tri nivoa, a moguće da ih je bilo još. Čini se da će sa nastavkom otkopavanja biti još spratova - otkrili su nam radnici.

Kakav je u ratnom periodu izgledao boravak u njemu, poznato je samo vojnicima koji su tu bitisali u ratnim vremenima. Danas je moguće prići samo iz otvora za dejstvo, dela koji se nalazio iznad zemlje, dok su spolja vidljive spust merdevine. Njima se dolazi do prostorije niskih plafona, u kojoj je moguće boraviti samo pogrbljen ili u ležećem položaju. Stepenicama kružnog oblika stiže se u prostorije za boravak i skladište municije. A tamo je jedino vidljivo preostalo smeće, kao svedok novijeg doba. Ni traga od ratne opreme.

Bunker će, po svemu sudeći, uskoro otići u istoriju. Sa radovima koji su počeli 1. avgusta radi izgradnje hipermarketa, podzemni objekat se iskopava iz zemlje i razbijaju se njegovi delovi. Ipak, ako je verovati istoričarima, vrlo je moguće da će radnici na ovom području pronaći čitav kompleks bunkera.

Zanimljivo je da je ova lokacija na Vidikovcu bila interesantna ratnim stratezima kroz vekove. Tako je za vreme bombardovanja 1999. u neposrednoj blizini pala i jedna bomba koja nije eksplodirala.

Do sada su iskopana tri nivoa bunkera, a moguće je da ih ima još

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.