110 koncerata, 660 izvođača, 11 stejdževa - počinje Nišvil!

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Ljuna

Internacionalni festival „Nišvil”, najposećeniji džez festival u jugoistočnoj Evropi, zvanično će biti otvoren danas. Po tradiciji festival otvara bend iz grada domaćina, a ta čast pripala je sastavu „Naissblue”. Oni će zasvirati u 19 sati na glavnoj bini, na platou niške Tvrđave.

DŽEZ - Organizatori festivala su napomenuli da će do nedelje 14. avgusta u Nišu na 11 stejdževa raspoređenih na tvrđavi biti održano 110 koncerata na kojima će se predstaviti 660 izvođača.

Među njima najpoznatije su internacionalne zvezde: soul pevačica Džoš Stoun i slavni gitarista Al di Meola. Od domaćih izvođača, Biljana Krstić će prvi put učestvovati na Nišvilu na kome će obeleziti dva jubileja - 40 godina muzičke karijere i 15 godina postojanja grupe „Bistrik”. Nišvil će takođe biti prilika i da publika premijerno čuje pesme sa njenog novog albuma „Svod”.

Verovatno najbolja bela soul pevačica tokom poslednje dekade, a sigurno jedan od najboljih soul vokala svih vremena, Džoš Stoun nastupiće poslednje festivalske večeri, u nedelju 14. avgusta.

Al Di Meola, jedan od najvećih gitarskih heroja današnjice, nastupiće sa svojim triom prve večeri u gradu kraj Nišave. Američki gitarista italijanskog porekla do sada je objavio više od 20 albuma i predstavlja jednog od pionira džez-roka.

Pored domaćih bendova u okviru festivala nastupiće sastavi iz Rusije,

Kine, Japana, Poljske, Argentine, Bugarske, Francuske, SAD i drugih zemalja.

Osim kvalitetnih izvođača i dobre muzike posetioci će moći da pogledaju izložbe koje će biti organizovane u okviru festivala i imaće mogućnost da učestvuju u umetničkim radionicama inspirisanim džez muzikom koje će voditi 11 slikara i tri vajara.

Džoš Ston nastupa poslednje

večeri festivala

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.