Pravo u metu: Šale oštre kao brijač

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Ljuna

Nekako deluje da na ovim prostorima nikada nije bilo lakše biti satiričar i kritikovati društvo. Ali ipak žmuriti na jedno oko (neretko i na oba) kao da se odomaćilo. Zato je prava retkost sresti čoveka poput Harisa Jusovića iz Sarajeva, koji na sav glas - ne žmuri.

Nekako deluje da na ovim prostorima nikada lakše nije bilo biti satiričar i kritikovati društvo. Ali, ipak, žmuriti na jedno oko (neretko i na oba) kao da je postalo odomaćeno, pa više niko i ne razmišlja u pravcu kritike. Zato je prava retkost sresti se sa čovekom poput Harisa Jusovića iz Sarajeva koji na sav glas - ne žmuri.

SARKAZAM - Đura Jakšić, Milovan Glišić i Radoje Domanović bili bi presrećni kada bi bili naši savremenici. Toliko je situacija u savremenom društvu

Srbije i ostalih bivših jugoslovenskih republika koje prosto vape da ih neko čačne. Ali su, nažalost, nedodirnute i izbegavaju se u širokom luku.

Haris je oberučke prigrlio činjenicu da živi na Balkanu, pa mu inspiracije ne manjka kada je u pitanju kritika društva izražena na duhovit način. Dosta mu je pomogla i činjenica da je odrastao u Prijepolju, a sada živi u Sarajevu.

- Nije teško imati inspiraciju u ovim vremenima, tako je bilo i našim pesnicima pre nas. U supermarket da uđeš, našao bi temu koju možeš da kritikuješ. Ljudi mi kažu da sam genije, ali nisam saglasan sa njima počeo je priču za „24 sata” Jusović.

Haris u potpunosti odudara od prosečnosti. Voli nekonvencionalno da se izražava, kreativac je, i, kako sam kaže, voli da pravi zaje***ciju od svega.

- Nemam ja revolucionarne ideje, nisam ja okrenut ka tome. Preko objava na društvenim mrežama volim da maltretiram ljude, da ne zaborave gde i kako žive. Sve to uklopljeno u sarkastičnu prizmu. Ne zanima me prosek i prosečne osobe, to je meni sve dosadno. Kao što mi je u krvi da ukazujem na probleme duhovito kritikujući, isto tako mogu i da se oduševim nekom dobrom i genijalnom pisanom mišlju ili idejom - kaže Haris, koji radi kao digitalni dizajner.

Završio je grafički dizajn, a kritički osvrt na društvo mu je usađen. U fokusu su mu sve teme.

- U Beogradu, u koji uvek rado svratim, postoji otvoreniji uticaj nego u Sarajevu. Sve se svodi na odrađivanje posla, zarađivanje i naplaćivanje. Malo ko se osvrće oko sebe, posmatra ljude u okruženju, sagledava probleme - smatra Haris, i dodaje:

- Nisam suicidan da bih imao pomalo darkerski pristupim kritici, zapravo, veoma sam srećna i vesela osoba. Samo želim da svojim radom širim pozitivnu energiju.

Postao je tata, ima bebu od godinu i po dana, pa za izlaske vremena, snage i volje nema. Umesto sa pivom, druži se sa ceđenim sokovima.

- Društvo sa kojim se družim sve više se smanjuje, premalo vremena provodim s njima. Možda im se i ne dopada to što radim, ali imaju respekt prema meni baš zbog tih objava - kaže naš sagovornik.

Život na prostoru eks-Ju zemalja na svakom koraku nosi bezbroj nagaznih mina. Balkan kao podneblje je nepresušan izvor inspiracije, ali negde mora da se podvuče crta i da se prestane sa kritikom. Toga je svestan i Haris.

- Kada su nacionalističke teme u pitanju, to izbegavam. Ne slažem se s politikom nijedne od država u okruženju, ali ako humorom ne mogu da iskažem ono što želim, tad prestajem. Takođe, ne prozivam i nikoga od pojedinaca ni na koji način i samo u tim situacija imam autocenzuru. Ne pada mi na pamet ni da se latim religije. Kada uđeš u to kolo, tu povratka nema - zaključio je Haris.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.