Probala sam da se hranim kao Nole

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Lj. Krstić

Sirova veganska ishrana na koju je, između ostalih, prešao i Novak Đoković sve je popularnija u svetu. Novinarka “24 sata“rešila je i sama da je isproba - i nije se proslavila!

Novak Đoković je pre izvesnog vremena sa bezglutenske ishrane prešao na sirovu vegansku, što znači da ne jede ništa što je životinjskog porekla i ne obrađuje hranu termički. Takav način ishrane je sve popularniji pa sam rešila da se i ja oprobam. I izdržala sam čitavih 12 dana...

EKSPERIMENT - Najbolji teniser sveta ne krije da se oseća bolje otkad je iz ishrane izbacio slatkiše, masnu hranu i belo brašno - drugim rečima, sve ono na čemu ja već godinama živim.

Eksperiment sam počela kupovinom (najjeftinijeg, ali skroz OK) blendera. Čim sam ga raspakovala, napravila sam zeleni smuti od kelja, spanaća, banana, jagoda i kivija.

Velika greška. Znate zašto svi oni Novakovi zeleni sokovi na slikama deluju zeleno? Zato što ne meša zeleno i crveno voće i povrće. Ja to nisam znala pa sam dobila nešto što vizuelno podseća na - blato. Stisnula sam zube, zapušila nos, prekrstila se i probala. Otkrila sam da se ukus zeleniša uopšte ne oseća i prijatno se iznenadila. Rešila sam da ću baš takav smuti da doručkujem tokom čitavog eksperimenta.

Ritual sa pravljenjem i ispijanjem soka mi se zapravo jako svideo i evo i danas, više od 10 dana nakon što se eksperiment neslavno završio (do toga ćemo tek stići), često napravim smuti sa zelenom salatom i mladim spanaćem.

Doručak nije problem - kad dođemo do ručka, nastaje prava dilema. Jer dok moja porodica uživa u krmenadlama i krompir pireu, ja jedem salatu. Samo salatu!

Dakle, ručak se uglavnom sastoji od mešanog povrća ili obilnih voćnih salata. Što je u početku sasvim OK brzo vas zasiti, ali problem je u tome što isto tako brzo i ogladnite.

Tradicionalne poslastice su, naravno, zabranjene, ali niko vas ne sprečava da napravite svoj zdravi desert bez šećera. Kako? Jednostavno, kad god poželite nešto da zasladite, vi dodajte jednu urmu. Po receptu Jelene Đoković, pravim energetske bombice od kokosovog ulja, kakaoa, sirovih badema i urmi. I znate šta? Zapravo, jako su ukusne. Nažalost, tek posle desetog komada sam skapirala da Đokovići verovatno pojedu jednu ili dve, no dobro.

Vreme je za večeru, najbolniji obrok. Prve večeri sam rešila da probam famozni puding od čija semenki i grdno se pokajala - možda to jeste za nečiji ukus, ali za moj svakako nije. U nedostatku kreativnosti, odlučujem se za sirova rezanca od tikvica sa biljnim kačkavaljem i semenkama (suncokret, susam, seckani orasi, bademi, lešnici - sve nepečeno) i začinima. Ukus je, zapravo, super.

Nažalost, svakodnevno sam konstantno gladna. Iako sa sobom nosim voće i sokove, polako počinjem da maštam o pečenju i karađorđevoj šnicli - ali do kraja prve nedelje se već navikavam na ovaj sistem. Eksperimentišem sa salatama i sirovim prelivima, jedem voće koje sam ranije izbegavala i osećam se super.

No, želja za mesom je prevelika i savladava me 12. dana uveče. Uzimam batak i srećno zaključujem da sirova veganska hrana jeste sjajna, ali batak je - zakon. Ali od zelenih sokića ne odustajem.

SIROVA VEGANSKA HRANA

JESTE SJAJNA...

... ALI BATAK JE - ZAKON!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.