2. krug: Najviše mesta na budžetu za učitelje

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - M. Rašić

Trka za upis na fakultete u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu nastavlja se početkom septembra, a na fakultetima u četiri univerzitetska centra slobodna su 5.662 mesta. Prijavljivanje kandidata je od 31. avgusta do 3. septembra, dok su prijemni ispiti od 4. do 7. septembra.

BRUCOŠI - Najviše brucoša u drugom upisnom krugu prima Univerzitet u Novom Sadu (2.150), slede Univerzitet u Nišu (1.360), Beogradu (1.325) i Kragujevcu (827). Nakon završenog prvog upisnog kruga, u Novom Sadu ostalo je i najviše slobodnih budžetskih mesta (347), a zatim u Nišu (277), Kragujevcu (227) i Beogradu (168).

Najveći broj svršenih srednjoškolaca u drugom krugu moći će da dobije indeks nekog od pravnih i ekonomskih fakulteta, dok najviše budžetskih mesta ima na učiteljskim, filološkim i tehničkim fakultetima.

- Na Univerzitetu u Beogradu u drugom krugu ima mesta na 18 fakulteta. Ekonomski fakultet prima najviše samofinansirajućih brucoša (288), dok oni kojima je bitno da se upišu na budžet mogu konkurisati na Filološkom (41), Rudarsko-geološkom (26) i Učiteljskom fakultetu (25) - kažu na Beogradskom univerzitetu.

Na Univerzitetu u Novom Sadu najviše je mesta na Pravnom fakultetu - 301 mesto za samofinansiranje i tri na budžetu. Sledi Fakultet tehničkih nauka, koji je inače jedan od popularnijih među brucošima, sa 297 mesta, a čak 100 studenta može da upiše studije medicine. Mesto koje finansira država na Prirodno-matematičkom fakultetu imaće njih 84, a na Građevinskom 52.

Preliminarne rezultate prijemnog ispita kandidati će znati 7. septembra, dok će konačne rang-liste izaći 13. septembra. Do 16. septembra biće gotov i upis brucoša.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.