Saveti: Kako da pobediš na razgovoru za posao

Najveći neprijatelji na intervjuu sa potencijalnim poslodavcem su uglavnom trema i nepripremljenost

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Ljuna

U trenutku kad se rat za zaposlenje vodi na svakom koraku, razgovori za posao su postali prava mala borbena arena u kojoj više nije dovoljno samo da istaknete svoje znanje i poslovno iskustvo. Razgovarali smo sa nekoliko stručnjaka o tome šta je presudno prilikom odabira idealnog kandidata i šta pojedinac može da učini kako bi povećao svoje šanse za dobijanje posla. Teška pitanja ne postoje, kažu oni, a ključ je dobra priprema. “Iskrenost je najbitnija, kao i to da imate sopstveno mišljenje. Važnu ulogu igraju otvorena komunikacija bez obzira na poziciju, kao i želja za učenjem i razvojem”, objašnjavaju stručnjaci.

Prilikom intervjua za posao svako mora da bude iskren i dobro pripremljen jer će u suprotnom loše proći. Takođe, stručnjaci navode koje stvari nikako nisu poželjne i kako da se kandidati oslobode straha i treme prilikom razgovora za posao.

PITANJA - HR stručnjaci sa portala Infostud, Olja Šećerov i Branko Vukovac, objasnili su za „24 sata” šta bi trebalo da radite i kako da se ponašate prilikom intervjua.

– Ukoliko kandidat nema jasnu sliku ličnog i profesionalnog razvoja, svako pitanje može delovati teško – navode naši sagovornici.

Slabosti ne bi trebalo kriti, već raditi na otklanjanju istih. Ovakva situacija prilikom otvaranja mnogima najteže pada.

– Ljudi imaju problem da imenuju emocije i osobine. Važno je da prepoznaju svoje mane, a najvažnije da imaju plan kako će ih razviti i pretvoriti u vrline, odnosno unaprediti. Slabosti su dobra podloga za isticanje naših kvaliteta. Treba biti svestan svojih mana, ali treba znati kako se sa njima može izaći na kraj – kažu njih dvoje.

Oni koji idu na razgovor neretko budu prestravljeni i preplavi ih trema.

– Važno je da kandidati znaju da imaju pravo da kada im se postavi pitanje, polako razmisle o odgovoru, odnosno da ne moraju da žure. Tako da ta mentalna priprema tokom intervjua može pomoći kod prevazilaženja treme i optimalnog artikulisanja onoga što želi da se kaže – objasnili su nam Šećerov i Vukovac.

Neke stvari na intervjuima trebalo bi da uvek imate na umu jer će potencijalni poslodavci umeti da ih cene. Iskrenost je najbitnija, kao i to da imate sopstveno mišljenje.

– Iskrenost, otvorena komunikacija bez obzira na poziciju, kao i želja za učenjem i razvojem najbitniji su na razgovoru. Odlučnost i stav su takođe važni, a poželjno je doći i do razmene mišljenja iako je intervju koncipiran po principu pitanja-odgovori. Dobro čitajte oglas kako biste znali da odgovorite na pitanja jer je odlična podloga za pripremu i lični razvoj – saglasni su Olja Šećerov i Branko Vukovac.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.