Čuva krokodile i zmije i obožava ih

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - D. Ivković

Aleksandar Rakočević (34) iz Beograda rešio je da unovči svoju ljubav prema reptilima, pa tako već sedam godina u Beogradskom zoološkom vrtu vodi računa o njima.

Dešavalo se da me ujede piton kada ga hranim. Ipak, kubanski krokodili su najagresivniji kad uđem u kavez da čistim, ali sve je to deo posla koji volim. Ovako počinje priču za “24 sata” Aleksandar Rakočević (34), koji brine o reptilima u Zoo-vrtu.

POSAO - Taj posao on obavlja već sedam godina.

- Želja mi se javila još kad sam bio dete. Počeo sam da gajim prvo zglavkare, kasnije sam krenuo na reptile kao što su zmije, gušteri dok to nije poraslo na mnogo veći nivo, te su ljudi kod mene mogli da vide neke od najotrovnijih zmija sveta - nastavlja ovaj hrabri momak dok sa lakoćom pušta zmije da mu gmižu niz ruke.

On i održava terarijume, ali tako da zmije ne vadi iz njega. To pre svega podrazumeva da mora da proceni ponašanje životinje. Taj posao u Zoološkom vrtu ne obavlja niko. Da je rizičan, jeste, ali ne kao što je bio pre nekoliko godina kada je u vrtu bilo i nekoliko otrovnica.

- Bilo je nekoliko mambi i kobri i tada je bilo rizično raditi jer ujed takve zmije može da bude fatalan. Protivotrova za egzotične vrste zmija u našoj zemlji nema jer ne postoji takva opasnost. Iz tog razloga otrovne zmije više nisu izložene u “Vrtu dobre nade” - dodaje Aleksandar.

Neprijatnih scena, na svu sreću nije imao.

- Neotrovne zmije su me ujedale. Dešavalo se da me pitoni ugrizu dok ih hranim, ali to nije toliko opasno - kaže.

Što se tiče ostalih reptila, bez problema ulazi u kavez kod legende “Vrta dobre nade” aligatora Muje, kao i kod kubanskih krokodila.

- Kada radim sa njima moram da budem izrazito obazriv. Oni su mladi i njihova vrsta je poznata po agresivnom temperamentu. Za razliku od ostalih krokodila koji većinu vremena provode u vodi, ovi to vreme mahom provode na kopnu, pa su brzi i vrlo visoko skaču - dodaje Aleksandar.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.