Od malih nogu: Evo zašto su Japanci jedinstveni u svetu

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Mvv

OBRAZOVANJE - Japanci su poznati u svetu kao izuzetno inteligentan narod, koji se diči svojom dugovečnošću ali i ljubaznošću prema svima. Međutim, zbog čega su oni toliko različiti od ostatka sveta? Odgovor leži u njihovom obrazovnom sistemu koji decu od malih nogu uči pravim vrednostima.

MANIRI PRE ZNANJA

U Japanu deca ne polažu ispit pre nego što napune 10 godina. Oni do tada rešavaju samo male testove kako se ne bi previše opterećivali. Oni veruju da prve tri godine školovanja đaci treba da uče manire i da razvijaju ličnost. Deca se uče da poštuju druge ljude i da budu nežni prema životinjama i prirodi. Njih takođe uče i da budu velikodušni i solidarni, ali razvijaju im i osobine poput samokontrole.

OBAVLJAJU POSLOVE DOMARA

U japanskim školama đaci sami čiste učionice, kafeterije pa čak i toalete. Oni su podeljeni u male grupe i njihova zaduženja se rotiraju tokom cele godine. Njihov obrazovni sistem veruje da se oni tako uče timskom radu, ali i da im pomaže da više cene i svoj i tuđi rad.

RUČAK U UČIONICI

Njima je svakodnevno na meniju zdrava hrana isključivo od prirodnih sastojaka koja se jede u učionicama. Oni jedu zajedno sa profesorom, čime učvršćuju vezu sa njim.

VANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Većina dece nakon škole pohađa i razne kurseve kako bi se upisali na što bolje fakultete ili srednje škole. Osim što provode po osam sati u školi, na vannastavne aktivnosti potroše još četiri sata.

SVI NOSE UNIFORME

Gotovo sve osnovne i srednje škole u Japanu imaju obaveznu odeću koju đaci nose. Tako se otklanjaju društvene barijere i sprečava se pojava klika. U školi su svi isti.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.