Prasići lutalice opsedaju BG

Svinje koje slobodno šetaju ulicama sve su češći prizor u glavnom gradu Srbije

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Lj. Krstić

Čuvena šala kaže da ne treba da se čudimo što u Kini nema pasa lutalica - pa ni u Srbiji nema prasića lutalica! Pa, možda ih sve do 2016. nije bilo, ali su poslednjih meseci sve češća pojava na ulicama Beograda. Mada svinja-đubretar koja rije po razbacanom smeću pored kontejnera možda deluje slatko na slikama i u priči, za stanovnike okolnih zgrada koji malo-malo pa nalete na ovu nepozvanu gošću nije baš prijatna pojava. Najveća muka je, kažu, što nemaju kome da se požale.

ĐUBRE - Na fotografijama koje se dele društvenim mrežama možemo da vidimo krdo domaćih svinja kako opušteno šeta asfaltom Beograda. Scena koju su naši čitaoci zabeležili pre nekoliko nedelja na Konjarniku nije ništa novo - i u aprilu su društvene mreže gorele kad je jedna krmača rešila da “očisti” ovaj deo grada.

- Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda određeno je mesto i prostor u kojima se mogu držati domaće životinje u nekomercijalne svrhe. Kopitari i papkari mogu se držati u dvorištu porodične kuće i zajedničkom dvorištu porodične kuće - kažu iz Komunalne policije za “24 sata”. Ova pravila ne važe samo na opštinama Vračar, Savski venac i Stari grad, gde je držanje domaćih životinja zabranjeno. Ipak, na javnim površinama u gradu domaće životinje ne smeju da se nalaze, a građani u tom slučaju mogu da se obrate veterinarskoj inspekciji.

- Pripadnici Komunalne policije mogu da napišu prekršajni nalog za nepropisno držanje domaće životinje na teritoriji Grada, u iznosu od 5.000 do 75.000 dinara, ukoliko je poznat vlasnik domaće životinje, ali ukoliko vlasnik nije poznat, tada šaljemo zahtev drugim nadležnim organima da preduzmu mere iz svojih nadležnosti - ističu u Komunalnoj policiji.

Kako kažu građani, najveći problem je na Konjarniku, gde se gotovo svakog meseca bar jednom desi da se svinje prošetaju ulicom. Imanje na kom se nalaze svinje liči na omanju farmu, te su tu i telići, konji i koze. Posed nije ograđen, zbog čega svinje neometano izlaze na ulicu. Na pitanje našeg reportera da li se komšije žale, vlasnik kaže da im je “malo” smetalo đubre koje ostaje od životinja, ali je on to sklonio sa imanja.

Najveći problem sa gicama u šetnji je na Konjarniku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.