Napuštena imanja pretvaraju u idilu

U Jabukovac, selo koje je srpskoj javnosti postalo poznato po masovnom ubistvu pre devet godina, vraća se život, a za to su najzaslužniji mladi gastarbajteri koji su poreklom iz tog mesta u negotinskoj opštini.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - S. Jurasović

U Jabukovac, selo koje je srpskoj javnosti postalo poznato po masovnom ubistvu pre devet godina, vraća se život, a za to su najzaslužniji mladi gastarbajteri koji su poreklom iz tog mesta.

Seju i sade na sve strane: Ekipa mladih Jabukovčana

POVRATAK - Mladi Jabukovčani se vraćaju na dedovinu, obnavljajući imanja u najvećem krajinskom selu.

- Nerealno je očekivati da se mi koji živimo u inostranstvu bavimo ratarstvom, pa smo pokušali da nađemo isplative poslove koji ne zahtevaju više od 20 do 30 dana rada. U ovom kraju nema zagađivača, pa smo došli na ideju o formiranju ekološkog sela, nalik na ekološke regije u Evropi i uspostavljanja sopstvenog brenda. Jabukovčana ima po celoj Evropi, ali i šire, pa računamo i na mogućnosti koje pruža internet i to, pre svega, na promociji ideje, a kasnije i na plasmanu proizvoda - objašnjava Alen Vujić (31), pokretač ideje da se selo obnovi, koji živi i radi u Beču.

Posao u Austriji dozvoljava mu da po pet dana mesečno provodi u selu.

Na već godinama neobrađenim poljima oko Jabukovca ove godine prvi put su nikle plantaže paulovnije, brzorastućeg drveta za proizvodnju peleta i briketa, ali i drvne građe.

- Pod paulovnijom već prve godine imamo oko 4,5 hektara sa oko 3.000 sadnica, a već ove jeseni biće posađeno još 2.500 komada na još četiri hektara. Prvi zasadi su se odlično pokazali. Ako ideja zaživi, namera nam je da u Jabukovac dovedemo otkupljivače - objašnjava Vujić.

U selu trenutno ima više od 1.600 košnica, a pčelarstvo je nakon dužeg vremena ponovo na ceni. Slobodan Tihojević proizvodi košnice za tzv. gradsko pčelarstvo.

- Nijedan grad ne može dobiti epitet “zeleni” bez pčela. Već neko vreme u Evropi i svetu je u trendu gajenje pčela u gradu. Već imate specijalne košnice na zgradi opere u Beču, po tržnim centrima, parkovima, u zidovima zgrada. Tako proizveden med je brend i dokaz zdrave životne sredine. Pravimo košnice koje su ujedno i žardinjere za cveće u parku - objašnjava Slobodan.

Kako kažu ti mladi i vredni ljudi, njihov cilj je da se proizvodi iz Jabukovca što bolje i u većoj količini plasiraju u Srbiji i svetu, a da samo selo postane poželjno mesto za život i boravak turista.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.