Dekica Olav pešači i poklanja milijarde dolara naučnicima

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Mlj

HUMAN - Olav Ton, 93-godišnjak iz Norveške i tamošnji kralj nekretnina, svima je objasnio šta, pre svega, znači biti čovek. Forbs ga je 2013. svrstao na 198. mesto od dvesta najbogatijih ljudi planete sa bogatstvom procenjenim na nešto više od četiri milijarde dolara. Da biste shvatili koliko je to novca, zamislite da bi od te sume svaki punoletni državljanin Srbije mogao da prihoduje oko hiljadu zelenih novčanica. Dovoljno barem za jugića.

Nesvakidašnje za jednog punišu, ovaj dobri dekica rešio je da sve što je ikada u životu zaradio pokloni drugima u dobrotvorne svrhe i za razna naučna istraživanja.

- Istraživanja u poljima matematike, fizike i medicine često dožive hladan tuš. Ako želite da svet napreduje, ne pomaže ako samo nahranite siromašne. To traje svega par sati ili jedan dan. Moja pomoć će pomoći dobrobiti celokupnog društva - objasnio je Ton.

Zahvaljujući njemu, mnoga medicinska istraživanja odvijaju se bez poteškoća.

Svoju prvu zgradu kupio je još kada je Evropa bila izranjavana Drugim svetskim ratom, 1951. godine. Prvi restoran otvorio je petnaest godina kasnije, a sada je njegova kompanija najveća kada su u pitanju nekretnine sa 450 objekata, od čega su 60 hoteli. Stečeno bogatstvo nikada ga nije uljuljkalo. I danas većinu vremena provodi napolju, a omiljeni hobi mu je pešačenje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.