Beogradski univerzitet među elitom zbog njegovih radova

- Uspeh Beogradskog univerziteta jeste veliki, ali daleko od toga da sam samo ja zaslužan za to. On ne bi bio moguć bez rada čitave vojske mlađih istraživača – skroman je profesor Stojan Radenović, čiji je rad u oblasti matematike znatno uticao na poboljš

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - M. Rašić

USPEH - Dr Stojan Radenović (68) profesorsku katedru na Mašinskom fakultetu pre tri godine zamenio je skromnim kutkom u suterenu zgrade, gde se od jutra do mraka bavi matematikom. Njegove radove objavljuju prestižni naučni časopisi, a citiraju ga kolege iz celog sveta.

- Od kada sam u penziji radim sa velikim elanom i imam veću slobodu u pogledu vremena. Čak i kada izađem iz ove prostorije, na primer kada idem da kupim pljeskavice unukama, rešavam matematičke probleme. Važno je prepoznavanje fenomena, ali i posvećenost njima – ističe on.

Matematiku poredi sa slikarstvom, a naučne časopise sa galerijama.

- Kao što slikar ne može uvek da izlaže ista dela, matematičari moraju da se predstavljaju novim saznanjima. Dok oni traže

galerije, mi svoja dela nudimo časopisima – kaže profesor i dodaje da mu je najveći uspeh to što mu prestižni listovi šalju radove poznatih naučnika kako bi ocenio da li ih treba objaviti.

Dr Stojan Radenović: U svetu su bolji samo uslovi, zato ljudi i odlaze

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.