Poslovi u Srbiji sa sjajnom zaradom

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Mlj

Reporteri “24 sata“su za vas izdvojili pet zanimanja u kojima može da se zaradi znatno više od prosečne plate. Neki od ovih poslova su opštepopularni, ali ima i onih koje malo ko bira.

U Srbiji većina stanovništva jedva preživljava do kraja meseca i grca u dugovima, sa platama koje neretko iznose tek 20.000 dinara. Ipak, postoje poslovi koji pružaju mogućnost mnogostruko veće zarade. Pa sad, ko se snađe...

PROSEK - Prema zvaničnim podacima za mesec jun, prosečna neto zarada iznosila je 46.450 dinara. Dakle, nešto manje od 400 evra. Portal „24 sata” donosi listu pet poslova u kojima može dosta da se zaradi, značajno više od tog iznosa.

FITNES INSTRUKTOR – 1.000 €

Pomalo neočekivano, ali školovani instruktori imaju šansu da lepo naplate svoje studiranje.

- Osnovna plata na koju sam prijavljen iznosi tek nešto više od 20.000 dinara, a ostatak od desetak hiljada dobijam u kešu. Ono što me vadi jesu individualni treninzi, pa dnevno uzmem i oko 50 evra na taj način. Novac jeste odličan, ali radi se skoro ceo dan - rekao nam je Stefan G. koji radi u jednom beogradskom fitnes studiju.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, prema zvaničnim podacima za prošlu godinu, ima 899 zaposlenih. U proseku, svakom radniku tog preduzeća mesečno na račun legne 3.263 evra.

Tu spadaju programeri, softerski inženjeri i developeri. U tom sektoru zagarantovana vam je visoka plata, a što je najbitnije, na posao se malo čeka. Početna plata retko ide ispod 700 evra, a oni iskusniji i školovaniji i sa menadžerskim sposobnostima mogu

da namaknu nekoliko hiljada evropskih novčanica. Veliki plus je što se potražnja za stručnjacima u toj oblasti konstantno povećava. Među poslovima u ovoj branši jeste i zanimanje data scientist, koje se tek razvija u Srbiji, a koje je u SAD plaćeno oko 10.000 dolara mesečno.

PILOT – OD 4.000 €

U Srbiji budući piloti plaćaju najskuplju školarinu na državnim fakultetima i ona iznosi ukupno 45.000 evra za tri godine. Ali jednom kada postanu piloti (ili kopiloti), svoje školovanje vrlo brzo otplate.

- Do 2035. godine biće potrebno dodatnih 300.000 pilota, prema istraživanju koje je sprovela kompanija "Boing". Nemam prave podatke, ali plate kopilota otprilike mesečno iznose od 4.000 evra pa naviše. U inostranim kompanijama te sume su i desetostruko veće - rekao je izvor „24 sata” iz SMATSA vazduhoplovne akademije u Vršcu.

POSLANIK – 850 €

Plate narodnih poslanika u našoj državi među najnižima su u Evropi, ali daleko od toga da su naši reprezenti u Skupštini loše plaćeni. Poslanici su često su zahtevali da im mesečno na račun legne više novca, ali su brzo odustajali zbog negativnih reakcija javnosti. Međutim, ni njihovih više od sto hiljada dinara mesečno uopšte nije malo.

KONTROLA LETENJA – 3.000 €

IT SEKTOR – MINIMUM 700 €

Zanimanje data scientist se tek razvija u Srbiji, a u SAD je plaćeno oko 10.000 dolara

mesečno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.