Čovek sa gvozdenom maskom, misterija koja još nije rešena

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

TAJNA - Brojni istoričari, pisci i filozofi su bezuspešno godinama pokušali da reše misteriju čoveka sa gvozdenom maskom, koji je gotovo ceo život proveo u zatvoru, a živeo je u 17. veku.

Volter je tvrdio u svojoj enciklopediji 1771. godine da je zarobljenik sa gvozdenom maskom stariji brat Luja XIV. S druge strane pisac Aleksandar Dima je 1840. godine napisao roman “Tri musketara” u kojima je glavni lik bio upravo zarobljenik sa gvozdenom maskom, koji je zapravo bio identični blizanac Luja XIV. Ova misterija je čak inspirisala i holivudski film “Čovek sa gvozdenom maskom”, u kojoj je upravo brata blizanca Luja XIV igrao Leonardo Dikaprio.

Čovek sa gvozdenom maskom je preminuo 1703. pod imenom Markoli, tokom vladavine Luja XIV. Ovaj zatvorenik je uvek bio izolovan i imao je čak i sluge koje su ga vremenom obilazile. Ovo je posebno čudno, s obzirom na to da je u više navrata istaknuto kako je čovek sa gvozdenom maskom i sam bio sluga. To je istoričarima bila veza sa činjenicom da je u pitanju Lujev brat.

Međutim, istoričari to nikada nisu sa sigurnošću to potvrdili.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.