Haker ojadio 15 ljudi da bi se kladio na sportske rezultate

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Ab

Haker T. S. uhapšen je juče zbog sumnje da je od juna do avgusta 2016. godine hakovao profile korisnika na Fejsbuku.

PORUKE - Sumnja se da je T. S. sa njih slao poruke prijateljima oštećenih čije je profile preuzeo da mu hitno treba novac, lažno se predstavljajući kao pravi vlasnik i oštetio ih za više od osamsto hiljada dinara.

T. S. je na Fejsbuku korišćenjem metode Phishinga, navodio korisnike profila da kliknu na hiperlink lažne veb-stranice koja je identična početnoj stranici Fejsbuka na koju se svaki korisnik inače loguje. On je ovu stranicu prethodno kreirao, a prevareni korisnici bi na njoj ukucavali svoju šifru, misleći da se loguju na svoj Fejsbuk nalog.

Na taj način, osumnjičeni je neovlašćeno preuzimao i menjao njihove pristupne šifre za Fejsbuk naloge i njima upravljao bez znanja stvarnih vlasnika.

On je čak pojedinim oštećenim tražio da mu pošalju identifikacione podatke svojih platnih kartica ili fotografije njihovih platnih kartica, kako bi navodno vratio novac koji mu je uplaćen, pravdajući to greškom pa je tako došao do svih podataka na platnoj kartici, koje je zloupotrebio i sa njima vršio onlajn plaćanje, kladeći se na rezultate sportskih događaja u sportskim kladionicama. Na taj način je oštetio 15 osoba za 886.840 dinara.

MUP apeluje na građane, koji su korisnici internet mreže da ne otvaraju priloge (attachments), iz svoje elktronske pošte koji izgledaju sumnjivo i sadrže ekstenzije poput .exe, .vbs ili SCR, da u svome pretraživaču setuju blokadu popup prozora, deaktiviraju funkciju AutoPlay kako bi onemogućili automatsko pokretanje štetnih procesa od eksternih medija poput USB memorija i slično. VIŠE NA WWW.24SATA.RS

Haker je preuzimao pristupne šifre za Fejsbuk naloge

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.