Od stare kuće dom iz snova za 200 €

Situacija u kojoj naslediš porodičnu kuću ili vikendicu koja ti je prirasla srcu, ali nemaš novca da finansiraš njeno renoviranje, nije retkost u Srbiji. Pronašli smo ženu koja nema čarobni štapić, ali izvela je magiju.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - I.Stojanov

Snežana Mihelič je nedavno shvatila da je njena porodična vikendica zrela za renoviranje, a kako nije vreme za investicije, uradila je sve da je održi i sačuva - za što manje novca.

MAGIJA - Snežana Mihelič je nedavno shvatila da je vikendica u kojoj je njena porodica beskrajno uživala zrela za renoviranje, ali pošto nisu neka vremena za velike investicije, rešila je da preduzme sve što je u njenoj moći da je održi, sačuva i ulepša.

Kuća je u osnovi oko 40 kvadratnih metara. Veliki dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, odvojen vratima je antre u kojem su kupatilo i stepenište koje vodi na sprat, gde su dve sobe u potkrovlju.

- Cela kuća ima jako puno elemenata od drveta - grede i jedan deo zida od brodskog poda. S obzirom na to da je ispred jedan ogromni bor koji pravi hladovinu, istovremeno je i postalo tamno u kući. Tako da je uređenje moralo da počne od zidova. Dva centralna zida su bila u tapetama, imitacija kamena, a jedan zid je bio skroz od drveta - brodskog poda, to je dodatno umanjivalo svetlost - nabraja naša sagovornica.

Prvo je, kako kaže, skinula tapete, izgletovala zidove i krenula u avanturu krečenja.

- Bilo mi je pravo zadovoljstvo jer sam instruktor slikanja i redizajniranja nameštaja - objasnila nam je.

Nameštaj je dobro oprala pa ga onda bojila akrilnim bojama, ofarbala prozore u svetlo plavo...

- Ovo je ozbiljan posao i za tako nešto treba prvenstveno imati znanje, a i dobar materijal i alat. Ne može se bojom za beton farbati drvo ili da se koriste neki zamenski materijali. Treba poznavati drvo i materijale, a to baš i nije čest slučaj. Sve se jako dugo uči i izučava. Treba puno ukusa i stila - pojašnjava naša sagovornica i dodaje da sve to nije puno koštalo.

- Ne mogu da kažem koliko, jer sam materijal imala u svom studiju, ali oko 200 evra otprilike. Potrebno je ipak jako puno ličnog rada i truda i znanja. Preostali deo kuće ćemo renovirati, nadam se, na proleće. Zamenićemo krov i malo doterati i redizajnirati sobe za spavanje i kupatilo - kaže Snežana.

VIŠE NA WWW.24SATA.RS

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.