Talas izbora: Kuda će Evropa, znaće se u narednih 365 dana

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Vf

SLIKA - Narednih 365 dana mogli bi da promene sliku evropske političke scene kakvu poznajemo. Razlog za to je serija izbora i referenduma na Starom kontinentu.

Sve oči biće uprte u parlamentarne izbore u Nemačkoj, pre svega zbog činjenice da kancelarki Angeli Merkel popularnost opada zbog politike prema izbeglicama. Francuska će u 2017. birati novog predsednika. Desničarka Marin Le Pen verovatno neće naslediti Olanda, ali rastući broj njenih pristalica svakako će uzburkati strasti u Francuskoj i EU. Austrijanci će održati ponovljene predsedničke izbore, na kojima veliku šansu za pobedu ima Norbert Hofer, pripadnik Slobodarske stranke koja se ističe antimigrantskim stavovima. U Mađarskoj je raspisan referendum na kom je premijer Viktor Orban pozvao narod da se izjasni po pitanju izbeglica, u Španiji se održavaju regionalni izbori u Baskiji, jednoj od pokrajina koje teže otcepljenju. Na referendum će i Italijani... A Balkan?

Pred nama su redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori. Premijer Milo Đukanović je otvoreno pozvao opoziciju, koja se oštro protivi njegovoj trenutnoj politici da uđe u izvršnu vlast. Srbija će pomno pratiti i vanredne izbore u Hrvatskoj. Ipak, najvažniji izbori očekuju nas u novembru, kada će SAD dobiti novog predsednika.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.