Koliko će vredeti obećani minimalac

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. R. Petrović

Uprkos željama “da se unapredi položaj radnika”, oni koji su na minimalcu neće imati previše razloga za radovanje ako dođe do obećanog povećanja sa 121 na 130 dinara na sat.

Uprkos željama Vlade “da unapredi položaj radnika”, pa i saglasnosti poslodavaca da treba povećati minimalnu cenu rada, oni koji su na minimalcu neće imati previše razloga za radovanje ako dođe do tog povećanja sa sadašnjih 121 dinar na sat na, kako se spekuliše, 130 dinara na sat.

PRAŠINA - Njihov minimalac bi se u tom slučaju povećao za oko 1.500 dinara, odnosno sa 21.000 na 22.600 dinara. U prevodu, to je 30 vekni najjeftinijeg hleba “sava”, dakle vekna više dnevno ili oko dva kilograma mesa za mesec dana. Sve to, dakle, izgleda kao obično bacanje prašine u oči za oko 300.000 do 350.000 ljudi.

- Da se ne lažemo, to povećanje ljudima koji primaju minimalac neće značiti ama baš ništa. Biće to samo šamar u lice, u smislu “znamo da ste bednici, pa evo da se bar za neki promil ne osećate tolikim bednicima” - kaže Branislav Čanak, predsednik UGS “Nezavisnost”.

Sindikati se, inače, zalažu da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara, ali ističu da bi pristali i na 10 dinara manje.

- Svima je jasno da sa minimalcem nema života. Prosečna plata u Srbiji iznosi dva minimalca. To znači da neko za prosek mora da radi dva posla na kojima će da bude plaćen minimalno. To je 16 sati rada dnevno. Pa, šta tu ostaje od života - pita se Čanak.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, upozorava da i poslodavci moraju da gledaju svoju računicu. Pristali bi, kako kaže, na povećanje koje bi praktično anuliralo inflaciju koja je u prethodne dve godine bila 4,1 odsto.

Odluka je na Vladi Srbije. Zakonski rok za utvrđivanje nove minimalne cene rada koja nije korigovana dve godine je 15. septembar.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.