Miroslavljevo jevanđelje iz 12. veka u galeriji SANU

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ -

BLAGO - Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani ćirilski rukopis na staroslovenskom jeziku i jedan od najvrednijih primera rukopisne građe, biće izloženo u Beogradu u Galeriji SANU od 23. avgusta.

Narodni muzej u Beogradu je najavio da će to biti deo postavke izložbe “Svet srpske rukopisne knjige od 12. do 18. veka”.

Jevanđelje nastalo u osmoj deceniji 12. veka ispisano je na 181 listu pergamenta.

Po zapisu na kraju tog rukopisa, naručio ga je humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje, verovatno za svoju zadužbinu, episkopsku crkvu Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu.

Miroslavljevo jevanđelje je bogoslužbena knjiga s delovima četiri jevandelja raspoređenim po redosledu čitanja tokom crkvene godine.

Tekst je ispisan perom u dve kolone, mrkom i crnom bojom, a većina naslova crvenom.

Knjiga sadrži 296 minijatura crtanih perom i četkicom bojenih crvenom, zelenom, žutom i belom bojom i ukrašenih zlatom. Taj rukopis je bio u manastiru Hilandar do 1896, kada je poklonjen kralju Aleksandru Obrenoviću, prilikom njegove posete. Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Od juna 2005. godine Miroslavljevo jevandelje je upisano na Uneskovu listu Pamćenje sveta (Memory of the World).

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.