Besplatni udžbenici za 45.000 učenika

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

OŠ - Besplatne udžbenike za školsku 2016/17. godinu dobiće oko 45.000 učenika osnovnih škola, izjavio je pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov, navodeći da je u toku javna nabavka udžbenika.

On je za RTS rekao da su besplatni udžbenici od prošlog avgusta zakonska kategorija te da pravo na njih imaju učenici iz porodica koje su primaoci socijalne pomoći.

Govoreći o polovnim udžbenicima, Šuvakov je rekao da je njihovo korišćenje dozvoljeno i da o tome ne odlučuju škole ni nastavnici, već roditelji.

- Naravno da udžbenici mogu ponovo da se koriste i da se nasleđuju. To nije odluka koju donosi škola niti nastavnik, škola bira udžbenik, a na roditelju je kako će do njega doći - rekao je Šuvakov i dodao da je ideja novog zakona, donetog u avgustu prošle godine, da se izbor udžbenika radi na više godina, upravo kako bi se pospešilo nasleđivanje i smanjio udar na roditeljski budžet.

Prema njegovim rečima, škole su se sada opredeljivale koji deo udžbeničkog kompleta je obavezan, a koji nije, tako da je u proseku oko 20 odsto manje stvari koje treba kupiti.

- To je neka ušteda koja je vidljiva u ovom momentu - rekao je Šuvakov i dodao da su saveti roditelja konsultovani kada su se birali udžbenici, te da su oni mogli da utiču na izbor, ali je istakao da su u Ministarstvu svesni da se glas roditelja nedovoljno čuje.

- U narednom periodu će u obrazovnom procesu roditelji biti više pitani - naveo je Šuvakov.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.