Kako je Rio spasao avgust u Beogradu

Kladionice, kafići i prodavnice zahvaljujući Igrama su izbegli mršavo leto

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - D. Tulimirović

U vreme kada većina Beograđana svoj novac troši u letovalištima, ugostitelji muku muče sa tankim pazarom i jedva čekaju jesen. Ove godine je, međutim, situacija bila drastično drugačija i to zahvaljujući Olimpijskim igrama. Kako kažu, ne samo da nisu osetili manjak mušterija, nego su i zaradili više. U kladionicama se uplaćivalo 50 odsto tiketa više nego inače, u marketima su se otimali za piće i grickalice, a kafići su imali brojne akcije da privuku mušterije.

GUŽVA - U avgustu obično imamo malo posla jer još nisu počele velike fudbalske lige. Međutim, ove godine smo se naradili. Ako običnim danima imamo oko 600 uplaćenih tiketa, sada smo imali barem 900 - zadovoljno trljaju ruke u jednoj kladionici na Novom Beogradu, mada dodaju da je porast od 50 odsto beležen samo u danima kada su igrali naši predstavnici.

Tih istih dana su se ispred kasa stvarali redovi, a prodavnice su unapred pripremile veće količine piva i grickalica.

- Ovako je obično samo za prvi maj, a još je i retkost da nam se u nedelji Bir festa traži mnogo piva. Sada se za dve nedelje prodalo skoro duplo više nego obično, te su nam po četiri vrste piva u različitim ambalažama uvek bile na akciji. Više su se kupovale i grickalice, pred prvi košarkaški meč sa Amerikancima prodali smo pedesetak kesa čipsa za samo dva sata - pričaju iz jedne prodavnice na Vidikovcu.

Veliki marketi iskoristili su priliku da kupcima ponude još nešto sem pića i grickalica, te su na vidna mesta izložili različite proizvode sa olimpijskim logom.

- Ljudi su kupovali i vunene šalove usred avgusta jer je na njima ispisana podrška našem timu. Kad se slavi na ulicama, zastave nestanu za čas, a inače nam se traže i magneti, privesci za ključeve i šolje sa slikama srpskih

sportista - kažu iz zemunskog megamarketa.

I dok se u diskontima pića šale kako će narednih dana samo slagati vraćenu ambalažu, u kafićima su za svaku prodatu kriglu morali da upotrebe maštu.

- Olimpijske igre su praznik za ugostitelje, ali morate da znate kako da ih iskoristite. Privlačimo ljude da sednu u naš lokal tako što u baštu postavimo video-bim, a onda im ponudimo i različite akcije. Nekada je to gratis treće pivo ili besplatan čips za svake dve čaše nekog pića. Gosti su najčešće momci koji dolaze u grupama, pa se nekad i zapiju i pređu na nešto žešće, ali u suštini pivo se najviše proda - objašnjavaju u jednom kafiću u centru, gde je 25 odsto veći profit vlasniku doneo isto radosti koliko i medalja.

Iako nisu želeli da daju tačne podatke, i u radnjama bele tehnike su priznali da im je ovog meseca bila povećana prodaja televizora!

U kladionicama je uplata povećana 50 odsto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.