Marinaleda, oaza komunizma

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Nk

RAJ - Šta biste prvo pomislili kad bismo vam rekli da postoji grad gde su najniža primanja 1.200 evra, sa besplatnim internetom, bez kriminala... Da, da, deluje nestvarno, ali takav gradić zaista postoji. Njegovo ime je Marinaleda, nalazi se na jugu Španije i broji oko 2.700 stanovnika. Ali, ono što krije ovaj grad u sebi je san snova.

Naime, stanovnici bez problema iskazuju svoja politička uverenja, a umesto bleštavih reklama na bilbordima, kod njih je glavni akcenat na uličnoj umetnosti grafitima i muralima.

Njihove ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava, a probleme koje imaju svi zajedno rešavaju na nedeljnim sastancima koje poseti i do 400 ljudi. Za razliku od svog okruženja, Marinaleda je okrenuta socijalizmu.

Zanimljivo je i da im je privrženost sportu fascinantna, s obzirom na to da je ovo jako mali gradić. Imaju dva fudbalska terena, košarkaški teren, teren za tenis, skvoš, odbojku, bazen... i sve to je besplatno. Svi zajedno čiste ulice, popravljaju i grade kuće, imaju svoju televiziju i radio-kanale, a verovali ili ne, policiju nemaju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.